Skip to main content

Dušanka Đuričić od tkanine i gipsa stvara neobične ukrasne predmete (FOTO)
– Kako sam imala mnogo slobodnog vremena, počela sam da istražujem po internetu i na Jutjubu čime bih to mogla da se zanimam i da se opuštam u slobodno vrijeme. Tako sam prvobitno počela da izrađujem neobične saksije za cvijeće od jutenih vreća, koje sam umakala u smjesu od cementa, te onda oblikovala, sušila i farbala različitim bojama i sprejovima – priča Dušanka za „Jadran Trebinje“ i dodaje da posebno voli da uzgaja cvijeće, te da ima više od 170 saksija različitih vrsta sobnog i ukrasnog cvijeća.

Nakon ukrasnih saksija Dušanka je došla na ideju da stvara neobične dekorativne flaše za piće sa različitim motivima. Od običnih boca stvara neobične poklone za slave ili svadbe, a od čega su napravljene i čime su dekorisane nekada je nemoguće pogoditi.

– Za ukrašavanje flaša često koristim gips. Na nekima su čak i čarape, dokoljenice. Dokoljenica se stavi u gips, namješka se na flaši i čeka se da se osuši. Nakon toga, ona se ukrašava na različite načine. Bojim ih, dodajem različite ukrase, perlice, čipku i slično. Za pravljenje boba grožđa na jednoj od boca koristila sam sitni metalni novac. Generalno, za ukrašavanje jedne flaše ne bi mi trebalo više od dva sata, ali kako moraju da se suše, obično ih pripremam jedan dan, a naredni ih ukrašavam – priča naša sagovornica.

Ovako ukrašene boce, kaže, idealne su kao originalan poklon. Ono što je interesantno je da Dušanka svoje radove uglavnom poklanja. Malo šta je do sada prodala. Njeni radovi nedavno su se našli i na humanitarnom bazaru koji je organizovala Fondacija „Sveti Vukašin“.

Dušanka nekada za svoju dušu i slika, a nije joj teško da izrađuje i neobične ukrasne slike od tkanine i gipsa.

– Te slike uglavnom radim od plata. Uzmem kvadratić tkanine i umačem je u smjesu od gipsa, koju zamutim otprilike kao smjesu za palačinke. Zatim pincetom oblikujem tkaninu po želji. To se zatim suši, a nakon toga slijedi ukrašavanje različitim bojama – kaže Dušanka i dodaje da se nekada toliko zanese stvarajući svoje kreativne radove da ostane budna i do tri sata ujutro.

Ove godine za praznike je obradovala svoju porodicu i prijatelje neobičnim, unikatnim ukrasima za jelku. Njih je pravila od različitih vrsta ukrasnog papira.

– Htjela sam da napravim neke ukrase da budu drugačiji od ovih kupovnih. Prvo sam ih napravila za vrtić, gdje radi moja snaha, a zatim sam ih donijela i u našu porodičnu kafanu. Neobični su, ali nema tu nešto mnogo komplikovano. Za izradu je potreban je samo ukrasni papir, makaze i pištolj za silikon – objašnjava Dušanka.

Iako ideje za svoje kreativne predmete uglavnom pronalazi na internetu, često ih i sama smišlja. Za bavljenje kreativnim radom, kaže, treba ljubavi i strpljenja, a za stvaranje neobičnih kreacija možemo da iskoristimo gotovo sve što nas okružuje. Nekada i ono što nam naizgled djeluje bespotrebno može da postane neobičan originalni ukras ili poklon.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci