Skip to main content

„Ćirova ruta“ raj za bicikliste i rekreativce„Ćirova ruta“ raj za bicikliste i rekreativce

Biciklijada/FOTO: Jadran Trebinje


Riječ je o biciklijadi, koja se održava u okviru zajedničkog projekta Trebinja i Ravnog, čiji je cilj uspostavljanje dobre saradnje, te promocija turističkih potencijala ove dvije lokalne zajednice.

Biciklijada je okupila veliki broj biciklista i rekreativaca, a ovo je, kažu, najbolji način promocije  biciklizma, te ljepote Trebinja i čuvene „Ćirove rute“.

– Ovo je prvi put da se organizuje masovnija vožnja ovom rutom. Odavno je promovišemo, jer je ovo jedna od najljepših staza u Trebinju. Mi ovu biciklističku stazu zovemo i pješačkom. Ona počinje u dolini Trebišnjice, a završava se u dolini rijeke Sušice. Staza je jako interesantna i živopisna i  nadam se da će učesnici koji nisu ranije prolazili ovuda da uživaju u njenoj ljepoti. To su predjeli netaknute prirode, a radi se o neasfaltiranom putu, koji je autentični dio makadamskog puta „Ćirove rute“.  Imamo tu dosta tunela, dosta rijeke, jednom riječju prelijepo. Tehnički staza nije mnogo izazovna, ali je prelijepo prolaziti ovim predjelima, koji ne podsjećaju na Hercegovinu, a u Hercegovini ste – kaže Igor Škero, iz Biciklističkog kluba (BK) „Vučji zub“.

Trebinjskim biciklistima u ovoj vožnji pridružio se i Nikša Vuletić iz Ravnog, direktor JP „Vjetrenica.

– Uvijek podržavamo i učestvujemo u ovakvim akcijama, koje su  u vezi sa biciklizmom i ono što je nama važno u ovom projektu jesu odnosi i saradnja opštine Ravno i Trebinja. Vozio sam već ovom rutom i nije teška staza. Nema velikog uspona i oni koji nisu profesionalni biciklisti mogu to da odrade. Jako lijep dio, danas je i lijep dan, pa sam siguran da će ljudi koji nisu bili ranije da se oduševe ovim predjelima – kaže Vuletić.

Biciklijadi su se priključili i članovi trebinjskog BK „Leotar“. Trebinje je, kažu, idealno za biciklizam kada se uzmu u obzir i klima i vremenski uslovi.

–  Kod nas u Trebinju uvijek  može da se vozi, čak i krajem godine. Prelijepo je što se okupio veliki broj učesnika, zadovoljni smo. Staza nije teška, to su male kratke rute. Ide se do Lastve, ukupno nekih 50 kilometara. Obići ćemo tamo i neke znamenitosti – kaže Blagoje Rosandić ispred BK „Leotar“ iz Trebinja.

U BK „Vučji zub“ kažu da se u Trebinju bicikla sve više koriste, a da biciklizam iz godine u godinu postaje sve popularniji.

–  Nadamo se da smo i mi uticali na to. Entuzijasti smo i već godinama vozimo i velike ture, idemo biciklima na dalja putovanja. Nadam se da smo nekome bili inspirativni i da smo doprinijeli popularizaciji biciklizma. Kada je riječ o biciklističkoj infrastrukturi u gradu, ona nije dovoljno razvijena. Treba nam još staza i parking mjesta za bicikla. Ova staza koju danas vozimo će biti fenomenalna i u turističkom smislu. Dobro je da se grad poveže i sa tom prigradskom regijom, u ovom slučaju sa Lastvom, koja je opet specifična na svoj način – kaže Mićo Milošević iz BK „Vučji zub“ Trebinje.

U okviru projekta biće donirano po 10 bicikala za Trebinje i Ravno. Trebinjski biciklistički klubovi dobiće po pet bicikala.

– Bicikla ćemo donirati u okviru zajedničkog projekta Trebinja i Ravnog, čija je vrijednost 10 000 evra. Grad Trebinje je nosilac ovog projekta. Imali smo takođe posjetu djece iz Ravnog Trebinju, a djeca iz Trebinja bila su u posjeti Ravnom. I u narednom periodu ćemo što kroz projekte , što iz  vlasitih sredstava, raditi na unapređenju i promociji biciklizma, ali i ove staze koja ide „Ćirovom rutom“. Tu imamo mnogo vinarija i restorana, pa ćemo vidjeti i sa privrednicima, da kroz određene grantove obnovimo ovu stazu – kaže trebinjski gradonačelnik Mirko Ćurić.

Ćurić je rekao da će grad nastojati da bolje obilježi postojeće staze na području grada, te da će se raditi i na postavljanju novih biciklističkih parking mjesta.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci