Skip to main content

Sa Biroa zaposleno 29 246 građana: Na posao najduže čekaju bravari i metalostrugariSa Biroa zaposleno 29 246 građana: Na posao najduže čekaju bravari i metalostrugari

Zavod za zaoošljavanje RS / Foto: Internet


To je za 1 631 ili 5,9 odsto više u odnosu na isti period u 2020. godini, kada je bilo zaposleno 27 615 građana, precizirali su za Srpskainfo iz Zavoda za zapošljavanje RS.

Analizirajući broj zaposlenih po strukama i zanimanjima za pomenuti period, vidimo da poslodavci iskazuju interes za zapošljavanjem diplomiranih ekonomista i pravnika, kojih i najviše ima prijavljenih na Birou, ali i zanimanja koja su u malom broju evidentirana, a to su: profesori matematike i fizike, profesor informatike, diplomirani farmaceuti, ljekari, diplomirani inženjeri elektrotehnike i drugi.

– Analize pokazuju da su poslodavci koji traže zapošljavanje diplomiranih ekonomista i diplomiranih pravnika zastupljeni u gotovo svim djelatnostima, što opravdava činjenica da u okviru svake firme imamo potrebu za finansijskim i pravnim kadrom sa jedne strane, a s druge strane imamo priliv lica pomenutog zanimanja iz obrazovnog sistema – precizira Vedrana Milinković, stručni saradnik za informisanje.

U okviru srednje stručne spreme, poslodavci su najviše iskazali interes za zapošljavanjem ekonomskih tehničara, medicinske sestre-tehničar, operatera na računaru, te mašinskih tehničara.

Na Birou je zaključno sa novembrom bilo prijavljeno 70 476 građana.

Analizom broja prijavljenih na evidenciji nezaposlenih vidimo da više od 10 godina na posao čeka skoro 37 odsto kvalifikovanih radnika, 28,1 odsto ljudi sa srednjom stručnom spremom, te oko 2 odsto građana sa visokom stručnom spremom. Uglavnom su to: prodavci, bravari, automehaničari, metalostrugari i drugi, starosne dobi od 50 do 60 godina.

– Moramo naglasiti da prosječna dužina čekanja na zaposlenje zavisi od više faktora, a prije svega od stepena stručne spreme, zanimanja koje lice ima, dodatnih znanja i sposobnosti koje posjeduje, pokretljivosti van mjesta prebivališta, koliko je aktivno u traženju posla, broja iskazanih potreba u tom zanimanju, kao i od broja nezaposlenih lica evidentiranih u tom zanimanju – zaključila je Milinković.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci