hidroelektrane rade kapacitetom kojim dozvoljava hidrologija

Proizvodnja struje se vraća u normalu

Proizvodnja struje u Srpskoj se vraća u normalu. Jake kiše u život su vratile i trebinjsku hidroelektranu. Puni se bilećka akumulacija, gdje je trenutna kota oko 15 metara, ali ipak ispod prosjeka za ovo doba godine


Proizvodnja struje se vraća u normalu

Foto:Glas Srpske


-Očekujemo da će do kraja godine po prognozama biti još obilnih padavina i da će se to stanje popraviti. U svakom slučaju u ovom momentu postoje dovoljne zalihe vode da sistem HETa odgovori svim zahtjevima i tržišta i potreba elektroprivrednog sistema Srpske-rekao je Gordan Mišeljić, direktor HET-a.

-Svakako da se situacija značajno popravlja što je dobro ne samo za HET nego za cijeli energetski sistem Republike Srpske-rekao je Milan Mitrović, izvršni direktor za proizvodnju u HET-u.

Vode nije bilo, ali novca neće nedostajati. Konačni finasijski rezultat Hidroelektrana na Trebišnjici biće dobar, a sve zahvaljujući skoku cijena električne energije na tržištu, ali i zbog određenih ugovora.

-Što se tiče same proizvodnje, hajde da kažemo da ćemo u odnosu na bilans sa početka godine ostvariti nekih 80% ali vidjećemo kako će to biti još ovih dvadesetak dana-rekao je Mišeljić.

Slično stanje i u ostalim hidroelektranama na području Srpske, svi ponavljaju da ne pamte sušniju godinu. Kišama su se obradovali i u matičnom preduzeću.

Iz Elektroprivrede Republike Srpske kažu da su sve elektrane trenutno na mreži i da hidroelektrane rade kapacitetom kojim dozvoljava hidrologija. Nadaju se da će se stabilna proizvodnja nastaviti.

Nestabilna je ove godine bila TE Ugljevik. Imali su veliki broj ispada, a posljednji je bio juče zbog pucanja cijevi u kotlu, tamo se proizvodnja jutros nastavila.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Jadran Trebinje® 2022. All rights reserved.

Made By


Adria Management Services

Naslovna
Sve vijesti
Pretraga