TE Gacko izbačena iz pogona zbog lošijeg kvaliteta uglja

Povratak Termoelektrane Gacko na mrežu očekuje se sutra oko ponoći

TE Gacko prestala je sa radom u nedjelju, 22. januara zbog lošijeg kvaliteta a ne nedostatka uglja, uzrokovanog velikim količinama padavina u centralnom kopu rudnika, a povratak na mrežu, ukoliko ne bude nepredviđenih okolnosti, očekuje se sutra oko ponoći.


Povratak Termoelektrane Gacko na mrežu očekuje se sutra oko ponoći

Foto:Agencije


Ovo je za Radio Trebinje izjavio Ivan Koprivica, izvršni direktor za tehničke poslove u ERS, reagujući na današnje navode narodnog poslanika Nebojše Vukanovića da je gatačka termoelektrana prestala sa radom zbog nedostatka uglja.

-Pričati o ugroženosti sistema ERS i nekoj havariji u TE Gacko je van svake pameti i zaista se ne bih osvrtao na političke izjave gospodina Vukanovića. Sa tehničke strane, mogu da kažem da je TE Gacko izbačena iz pogona zbog lošijeg kvaliteta uglja, a ne zbog njegovog nedostatka. Mi smo u petak sa ministrom Đokićem otišli u rudnik i sagledali situaciju. Preko 300 litara kiše palo je na području gatačke opštine, a centralni kop iz koga se vadi ugalj je na dubini od preko 150 metara i pumpe nisu mogle da osvoje odmah tu količinu vode. Kako u ovom trenutku imamo ogromnu količinu vode na protočnim elektranama, prvenstveno na Hidroelektranama Višegrad, Bočac i Trebišnjica, procijenili smo da možemo dozvoliti da TE Gacko izađe iz pogona, kako ne bismo bespotrebno trošili mazut za potpaljivanje tog nekvalitetnijeg uglja“-precizirao je Koprivica.

On je istakao da je i bez TE Gacko juče ostvaren višak proizvedene električne energije.

-Tokom jučerašnjeg dana, bez TE Gacko na tržištu, proizveli smo oko 20.000 megavat časova električne energije. Kada znamo da se za konzum Republike Srpske koristi nekih 13.000 megavat sati, jasno je da smo samo juče prodali oko 6.000 megavat sati električne energije. Ako ne bude nekih nepredviđenih problema, Termoelektrana Gacko bi sutra oko 24 časa trebalo da bude sinhronizovana na mrežu-naveo je Koprivica.

Narodni poslanik Nebojša Vukanović danas je ispred sjedništa ERS u Trebinju novinarima izjavio da je TE Gacko prestala sa radom zbog nedostatka ugljaKomentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Jadran Trebinje® 2022. All rights reserved.

Made By


Adria Management Services

Naslovna
Sve vijesti
Pretraga