Skip to main content

Povećanje plate biće dovoljno za jedan ručakPovećanje plate biće dovoljno za jedan ručak

Foto: Ilustracija


Predsjednik Vlade Radovan Višković gostujući u emisiji na javnom servisu pohvalio se kako će Vlada u narednoj godini ostvariti povećanje plata. Međutim Višković se nije zapitao da li radnici zaslužuju više.

 – Za plate do 1 000 maraka biće povećanje 5 posto, za plate preko 1 000 maraka biće povećanje tri posto. U prevodu kad iznivelišete, evo ja mogu sad govoriti u ovom dijelu gdje je Vlada kao poslodavac, plate bi trebalo da nominalno porastu negdje od 50 pa do 100 maraka mjesečno po oba osnova – rekao je premijer Višković.

Po riječima poslovne zajednice povećanje će za većinu radnika iznositi od 15 do 20 maraka, uzevši u obzir da zvanična statistika pokazuje da oko 120.000 radnika u Republici Srpskoj prima platu do 600 maraka. Ukoliko pratimo cijene na policama u marketima, planirano povećanje plate biće dovoljno za jedan ručak, kažu iz Udruženja potrošača Don.

 – Ako uzmemo sada da je jedan džak brašna 20 maraka, evo znači i taj džak je iznad ove cijene, da uzmemo ulje, da uzmemo kilogram mesa, da uzmemo nešto što nam još treba da bismo napravili jedan dobar ručak, evo znači dobićemo tih 15 maraka, upitno je da li možemo napraviti ručak za jednu četvoročlanu porodicu, od 30 dana evo jedan smo riješili, pa nadam se da će to biti zaista jedan pokazatelj da svako poskupljenje treba da bude praćeno povećanjem plate – istakla je Murisa Marić iz Udruženja potrošača Don.

Iz Sindikata uprave kažu da povećanje koje nudi Vlada nije dovoljno. Budžetski korisnici zahtijevaju izmjenu zakona kojom bi bilo vraćeno pravo na isplatu toplog obroka i regresa, što bi bilo znatno veće povećanje plata. 

 – Mi smo u samoj našoj inicijativi kada smo tražili izmjene zakona kada smo tražili da se izdvoji topli obrok i regres, upravo tražili da dođe do znatnijeg povećanja plata iz prostog razloga jer od posljednjeg povećanja imamo inflaciju 17,2 posto i ovo ponuđeno povećanje plate možemo smatrati samo usklađivanje sa trenutnom inflacijom koju imamo u 2021. godini – kazao je Božo Marić predsjednik Sindikata uprave.

Da prosječna plata u Republici Srpskoj nije dovoljna za pristojan život, govori i činjenica da sve više građana pomoć traži kroz kredite i pozajmice. Najavljeno povećanje neće mnogo promijeniti situaciju smatraju iz Ekonomskog savjeta SDS-a.

– Ljudi žive, odnosno održavaju svoj standard na teret kredita, uzimajući kredite kada su godišnji odmori, kada se djeca šalju u školu, itd. Ova plata nije dovoljna da pokrije, to znamo svi diskutovali smo oko toga, i mislim da nije ni to povećanje dovoljno da nadoknadi te gubitke, mislim na gubitke u kuićnom budžetu, posebno koji su nastali povećanjem cijena, inflacijom u zadnjih godinu dana – tvrdi Milan Radović iz Ekonomskog odbora SDS-a.

Iznos od 54 miliona maraka koje Vlada izdvaja za povećanje plata sledeće godine djeluje mnogo, međutim kada se to podijeli na broj radnika u Republici Srpskoj dio kolača koji će dobiti radnik neće biti dovoljan da zasiti glad, izazvanu lošim standardom i povećanjem cijena energenata i namirnica. Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci