Koncesija je dodijeljena na period od 27 godina

Potpisani ugovori: U naredne dvije godine Bileća dobija solarnu i vjetroelektranu

U Banjaluci su danas potpisani ugovori o koncesiji za izgradnju i korištenje solarne elektrane „Planik“ i istoimene vjetroelektrane na području opštine Bileća, a procijenjena investicija za realizaciju ovih projekata iznosi više od 230 miliona KM.


Potpisani ugovori: U naredne dvije godine Bileća dobija solarnu i vjetroelektranu

Ugovore su potpisali ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i direktor privrednog društva „Bi end bi sunce i vjetar“ Bileća Nedeljko Babić, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Instalisana snaga buduće solarne elektrane „Planik“ iznosiće 80 megavat-časova, procijenjena godišnja proizvodnja 106 gigavat-časova, a elektrana će biti izgrađena u naredne dvije godine. Koncesija je dodijeljena na period od 27 godina, a procijenjena ukupna vrijednost investicije za realizaciju ovog projekta iznosi 136.908.100 KM.

Instalisana snaga buduće vjetroelektrane „Planik“ biće 39,6 megavat-časova, procijenjena godišnja proizvodnja 93,20 gigavat-časova, a elektrana će biti izgrađena u naredne dvije i po godine. Koncesija je dodijeljena na period od 27 i po godina, a procijenjena ukupna vrijednost investicije je 101.527.135 KM.

Koncesionar je prije zaključenja ugovora o koncesiji u budžet Republike Srpske uplatio jednokratnu naknadu za ustupljeno pravo od 507.635 KM za vjetroelektranu i 684.540 KM za solarnu elektranu.

Koncesionar će nakon izgradnje za svako postrojenje u budžet Republike Srpske plaćati koncesionu naknadu od 0,0055 KM po proizvedenom kilovat-času električne energije, od čega će 95 odsto sredstava biti usmjereno u budžet opštine Bileća.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Jadran Trebinje® 2022. All rights reserved.

Made By


Adria Management Services

Naslovna
Sve vijesti
Pretraga