kažu da je u maju mjesecu najniža plata povećana nezakonito

Poslodavci Srpske predlažu najnižu platu od 673 KM

Izvršni odbor Unije poslodavaca Republike Srpske smatra da najniža plata u Republici Srpskoj u 2023. godini treba da bude 673 KM.


Poslodavci Srpske predlažu najnižu platu od 673 KM

Foto: Ilustracija


U saopštenju za javnost, Unija poslodavaca Republike Srpske navodi da je u maju mjesecu najniža plata povećana nezakonito, te da najniža plata u 2022. godini od 590 KM treba da bude uvećana za procenat uvećanja prosječne plate u periodu januar-novembar 2022. godine, odnosno za 14 posto.

U Uniji podsjećaju da je rast najniže plate značajno veći od rasta plata i rasta potrošačkih cijena navodeći da je u novembru 2021. godine najniža plata iznosila 520 KM, a u novembru 2022. godine 650 KM, što je povećane od 25 posto.

-Izvršni odbor Unije poslodavaca Republike Srpske konstatutje da procedura utvrđivanja visine najniže plate za tekuću godinu nije ispoštovana u smislu njenog utvrđivanja u Ekonomsko-socijalnom savjetu Republike Srpske u posljednjem kvartalu prethodne godine i poziva Vladu da imenuje svoje predstavnike u Ekonomsko-socijalni savjet Republike Srpske kako bi isti mogao nastaviti sa radom i ispunajvati zakonom utvrđene obaveze -navodi se u zaključcima sa sjednice Izvršnog odbora Unije poslodavaca Republike Srpske.

Zaključcima, Unija poslodavaca poziva socijalne partenre da u zakonom predviđenoj proceduri utvrde iznos najniže plate u 2023. godini te naglašava, da s obziorm na dugogodišnji loš pristup u vođenju dijelaoga o najnižoj plati, treba donijeti Pravilnik o utvrđivanju najniže plate koji će utvrditi metodologiju izračuna, istovremeno pozivajući Vladu da „pristupi izradi i usvajanju navedenog propisa“.

U Uniji smatraju da Srpska ima najveći nominalni rast prosječne plate u Evropi navodeći da taj rast od novembra 2021. do novembra 2022. godine iznosi 17,6 posto. Kako navode, zemlje u Euro zoni bilježe manji rast plata do pet posto u posmatranom periodu, dok Njemačka bilježi čak nominalni pad plata od minus 1,5 posto.

-Većina zemalja zapadnog Balkana imaju manje stope oporezivanja najaniže plate nego Republika Srpska čime se na adekvatan način štiti životni standard populacije koja zarađuje najnižu platu. Niti jedna država okruženja, osim Republike Srpske nema dodatke na najnižu platu u vidu minulog rada, toplog obroka, prevoza i drugih davanja- navode poslodavci.

Primjera radi, oporezivanje najniže plate po bruto principu u Republici Srpskoj iznosi 31 posto, u Srbiji 25,9 posto, Crnoj Gori 15,5 posto, Hrvatskoj 20 posto, Sloveniji 29,01 posto, Sjevernoj Makedoniji 23,25 posto itd…Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Jadran Trebinje® 2022. All rights reserved.

Made By


Adria Management Services

Naslovna
Sve vijesti
Pretraga