Potrošači

Pojeftinjenja ni na vidiku: Znate li koliko jednu porodicu u Srpskoj košta mjesec dana života?

Sindikalna potrošačka korpa u decembru prošle godine koštala je 2.381 marku, dok je prosječna neto plata za ovaj mjesec iznosila 1.217 KM.


Pojeftinjenja ni na vidiku: Znate li koliko jednu porodicu u Srpskoj košta mjesec dana života?

Foto: Ringier


Prema podacima Saveza sindikata RS, sindikalnu potrošačku korpu prosječna neto plata u decembru pokrivala je sa tek nešto više od 51 odsto.

– Porodice u Republici Srpskoj su najviše novca u decembru trošile na prehranu – 1.053 KM, za stanovanje i komunalne usluge – 614 KM, te za tekuće održavanje domaćinstva 126 KM. Nabavka obuće i odjeće u decembru je koštala 172 KM – saopštili su iz ovog saveza.

Podsjetimo, sindikalna potrošačka korpa u novembru lane koštala je 2.370 maraka, od čega se na trošak prehrane odnosilo skoro 1.045 KM.

Prosječna neto plata u Republici Srpskoj isplaćena u decembru 2022. godine bila je veća za šest KM u odnosu na prosječnu neto platu isplaćenu u novembru prošle godine.

U decembru prošle godine, najveća prosječna plata u Republici Srpskoj  isplaćena je u oblasti informacije i komunikacije u iznosu od 1.593 KM, a najnižu u građevinarstvu, gdje je prosječna plata iznosila 885 KM. Niske prosječne plate u decembru 2022. primili su radnici zaposleni u djelatnosti saobraćaja i skladištenja – 895 KM, zatim djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstva i ugostiteljstva – 909 KM, trgovini – 969 KM, te prerađivačkoj industriji – 981 KM.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Jadran Trebinje® 2022. All rights reserved.

Made By


Adria Management Services

Naslovna
Sve vijesti
Pretraga