Skip to main content

Njemačka uvela lutriju za radnike sa zapadnog Balkana
Naime, od danas će se zainteresovani za rad na nekvalifikovanim poslovima u Njemačkoj sa zapadnog Balkana, koji se žele zaposliti preko Pravila za zapadni Balkan, morati prijaviti na sistem lutrije kako bi pokušali dobiti termin za vizu.

Pojedine ambasade Njemačke imaju i obavještenje sa detaljima kako ući u doboš za izvlačenje termina za predavanje dokumentacije za dobijanje vize.

„Postupak izvlačenja će biti održan u poslednjoj nedjelji decembra u Ministarstvu spoljnih poslova u Berlinu. Nakon toga će osobe izvučene u decembru 2021. biti obaveštene od strane Ambasade kada je njihov termin u januaru 2022. Sve registracije koje su izvršene od 1. do 17. decembra 2021. će učestvovati u postupku izvlačenja. Dakle, ranije izvršena registracija nema prednost u odnosu na onu koja je uslijedila kasnije u periodu od 1. do 17. decembra 2021. godine“, navodi se o obavještenju ambasade u Sarajevu.

Novi minimalac 12 evra po satu

Nova njemačka vlada najavila je i povećanje plata u Njemačkoj. Riječ je konkretno o povećanju minimalca i to sa 9,6 evra po satu koliko sada iznosi, na 12 evra po satu.

To praktično znači da bi, na primjer, radnik na građevini koji trenutno zaradi u prosjeku oko 2.650 evra mjesečno, mogao da zaradi i 662 evra više, odnosno 3.312, evra. Oni nešto manje plaćeni, poput radnika u ugostiteljstvu koji sada zarađuju u proseku 1.800 evra, ubuduće bi zarađivali 2.250 evra.

Njemačkoj inače godišnje treba 400.000 doseljenika kako bi održala konstantan broj zaposlenih na tržištu rada, saopštio je nedavno Institut za istraživanje tržište rada (IAB).

„Zbog demografskih promjena, broj zaposlenih je u konstantnom padu uprkos mjerama poput pojačanog uključivanja žena u tržište rada i kasnijeg odlaska u penziju. Broj zaposlenih će do 2035. sa sadašnjih 47 pasti na 44 miliona“, stoji u saopštenju.

Da je situacija hitna potvrđuje i predsjednik Njemačke agencije za zapošljavanje Detlef Šele, koji je ove nedjelje upozorio da će se u Njemačkoj ove godine broj radnosposobnog stanovništva smanjiti za nekih 150.000, i da će taj deficit nastaviti da raste.

„Potrebno nam je 400.000 imigranata godišnje, dakle mnogo više nego proteklih godina. Od njegovatelja, preko instalatera klima-uređaja, do logističara i fakultetski obrazovanih ljudi. Radne snage će nedostajati u svim oblastima“, rekao je Šele.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci