Skip to main content

Najniže plate najmanje rasle
Ukupno gledano, prosječna neto zarada u tom periodu skočila je za 61 marku, ali postoje branše koje taj rast nisu dostigle.

Recimo, u oblasti saobraćaj i skladištenje, u kojoj se u novembru 2020. zarađivalo 749 maraka, u istom mjesecu ove godine lijegalo je 766, odnosno svega 17 maraka više.

Osim toga, radnici u ugostiteljstvu i hotelijerstvu osjetili su u proteklih 12 mjeseci poboljšanje od svega 23 marke, jer su im plate, u prosjeku, sa 741 marku skočile na 764 KM.

Sa svojim povećanjem zarade ne mogu se pretjerano pohvaliti ni zaposleni u trgovini na veliko i malo. Naime, oni su u novembru prošle godine, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, zarađivali 748 maraka, a u istom mjesecu ove godine 799 KM, što predstavlja povećanje od svega 51 marku.

Goran Savanović, predsjednik Sindikata trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti Republike Srpske, ističe da su povećanja plata koja su zabilježena u ovim branšama premala.

– Da li uopšte govoriti o povećanju plate od 23 marke? Ovo su branše koje su tradicionalno uglavnom s najnižim primanjima i u odnosu na prošlu godinu nisu mogle da izbiju na drugo ili treće mjesto, već ostaju u nižem rangu – rekao je Savanović.

Problem je, prema njegovim riječima, i to što se ovdje prikazuje samo ono što ide u redovne tokove plaćanja.

– Ovdje se ne prikazuje koverta. A u obje ove branše imaju i koverte, pogotovo u ugostiteljstvu. Taj problem se mora riješiti – rekao je Savanović u izjavi za „Nezavisne novine“.

S druge strane, Dragana Šobot, sekretarka Udruženja trgovine i Udruženja  turizma i ugostiteljstva pri Privrednoj komori Republike Srpske, ističe da su poslodavci u ovim oblastima imali jako težak period iza sebe, te preduzeća još nisu uspjela da se do kraja oporave od posljedica pandemije, pogotovo u sektoru ugostiteljstva, odnosno turizma.

– Ono što mi zagovaramo jeste da se raznim kontrolama i mjerama Vlade na sve načine utiče na to da se sivo tržište iskorijeni, te da kompletna primanja radnika idu legalnim tokovima – rekla je Šobotova za „Nezavisne novine“.

Nada se da će poslodavci iz oblasti turizma i ugostiteljstva uspjeti u ovoj zimskoj sezoni, kroz povećanje plata, zadržati radnike.

U sivu zonu prst upire i Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske, koji ističe da statistički podaci ne prikazuju pravo stanje.

– Statistička slika nije regularna. Svi znamo da u ugostiteljstvu više ne radi niko bez 800 ili 900 maraka. To što se dio plate ne uplaćuje kroz legalne tokove nije greška radnika, već države. Najveća krivica je u državi, hoće li nešto kontrolisati ili ne – rekao je Trivić za „Nezavisne novine“.

Od 19 oblasti koje prati Republički zavod za statistiku, u gotovo svima su plate rasle u proteklih 12 mjeseci. Izuzetak je oblast informacije i komunikacije, gdje se u novembru 2020. zarađivala 1 341 marka, a u istom mjesecu ove godine – 1 335.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci