Skip to main content

Na račun javnih prihoda RS prikupljeno 238,8 miliona KM više nego lani
Direktor PURS-a Goran Maričić naveo je da se radi o značajnom rastu naplate javnih prihoda i da to pokazuje i podatak da je za 11 mjeseci ove godine naplaćeno javnih prihoda gotovo kao u cijeloj 2020. godini, kada je naplata za svih 12 mjeseci te godine iznosila 2,483 milijarde KM.

“Pored toga, naplata javnih prihoda u 2021. godini veća je za 217,1 miliona KM ili 10 odsto u odnosu na 2019. godinu, koja nije bila opterećena krizom izazvanom pandemijom korona virusa i mjerama ograničenja i zabrana rada privrednih subjekata, kao što je to bilo 2020. godine. Takođe, naplata javnih prihoda u periodu januar-novembar ove godine veća je i u odnosu na planiranu naplatu za taj period 2021. godine, i to za 165 miliona KM ili sedam procenata”, istakao je Maričić.

goran maricic direktor poreske uprave rs 600x428

Posmatrano od početka ove godine, naplata direktnih poreza je u periodu januar-novembar ove godine iznosila 440,4 miliona maraka, što je za 21,8 miliona maraka ili pet odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Najveći rast naplate ostvaren je kod poreza na dobit, koji je naplaćen u iznosu od 218,8 miliona maraka, što je za 14,8 miliona KM ili sedam odsto više nego u istom periodu prethodne godine.

Naplata doprinosa je u periodu januar-novembar ove godine iznosila 1,620 milijardi maraka i veća je za 139,1 miliona KM ili devet odsto nego u istom periodu prošle godine, odnosno za oko 190 miliona maraka ili 13 odsto više nego u istom periodu 2019. godine.

Kod ostalih javnih prihoda naplata je u prvih 11 mjeseci ove godine iznosila 419,6 miliona KM, što je za 77,8 miliona KM ili 23 odsto više.

Kada je u pitanju samo novembar ove godine, naplata je iznosila 222,5 miliona KM, što je za 22 miliona KM ili 11 odsto više nego u istom periodu prošle godine, odnosno 25,1 milion KM ili 13 odsto u odnosu na isti mjesec 2019. godine.

Rast naplate u novembru ove u odnosu na novembar prošle godine zabilježili su i direktni porezi i doprinosi i ostali javni prihodi od tri, deset, odnosno 24 odsto.

“Manja naplata bilježi se jedino kod poreza na dohodak, i to za 2,9 miliona KM, prije svega zbog toga što je Vlada RS povećala neoporezivi dio plate sa 500 na 700 KM i na taj način se odrekla dijela prihoda u korist radnika. Takođe, Zakonom o izmjenama Zakona o porezu na dohodak povećan je osnovni lični odbitak od poreske osnovice, te lični odbitak od poreske osnovice za izdržavane članove porodice, pa je i zbog tih izmjena došlo do predviđenog smanjenja prihoda”, pojasnio je Maričić.

Dodao je da je, iako se povećanjem neoporezivog dijela plate, odnosno osnovnog ličnog odbitka i odbitka po osnovu izdržavanih članova porodice, te umanjenjem i ukidanjem naplate određenih taksi, Republika Srpska odrekla dijela poreskih prihoda u korist privrede i radnika, naplata javnih prihoda u ovoj godini nastavila je trend povećanja.

U saopštenju PURS  se dodaje da se zahvaljuju svim poreskim obveznicima koji uredno izvršavaju svoje poreske obaveze i da pozivaju sve poreske obveznike da posluju u skladu sa važećim propisima i da svoje obaveze izvršavaju blagovremeno, te da samim tim daju svoj doprinos jačanju Republike Srpske i njene ekonomije.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci