Korakom kornjače se, kažu u sindikatu, povećavaju primanja radnika u Srpskoj

Kolika će biti najniža plata – Poslodavci nude 673 marke, Sindikat traži više od 1.000

Poslodavci u Republici Srpskoj nude 673 marke, sindikat traži više od 1.000. Na kojoj cifri će se ove godine zaustaviti najniža plata, još se ne zna. Poznato je jedino da radnička zajednica Srpske prvu ponudu poslodavaca smatra sramno niskom.


Kolika će biti najniža plata – Poslodavci nude 673 marke, Sindikat traži više od 1.000

Foto:ILUSTRACIJA


Korakom kornjače – tako se, kažu u sindikatu, povećavaju primanja radnika u Srpskoj. Nova ponuda od 673 marke, kao najniža plata najosjetljivije radničke kategorije u Srpskoj, u ovoj instituciji kratko je ocjenjena.

– To je neozbiljno, više je to ruganje. 27.5 KM, to vam je nekoliko hljebova, a znamo da je tom istom hljebu cijena nekoliko puta rasla – istakla je Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske.

Cilj je, kaže Mišićeva, da radnik sa najnižom platom može da plati mjesečni trošak hrane. Prema posljednjoj računici, to je 1.044 marke. Stoga bi toliko trebalo da iznosi i najniža plata. Možda ne odmah u januaru, ali to je cilj koji se planira dostići tokom godine.

– Najniža plata je zaštita onih koji imaju najniža primanja, ali istovremeno ta plata gura i druge plate – dodala je Mišićeva.

Poslovna zajednica trenutno nudi 673 marke, navodeći da je povećanje najniže plate značajno veće od rasta plata i potrošačkih cijena, jer je u novembru 2021. godine najniža plata iznosila 520 maraka, a u novembru prošle godine 650, što je povećanje od 25 odsto.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Jadran Trebinje® 2022. All rights reserved.

Made By


Adria Management Services

Naslovna
Sve vijesti
Pretraga