Junetina dostigla 18 maraka po kilogramuJunetina dostigla 18 maraka po kilogramu

Foto: Ilustracija


Naime, kako kažu, do rasta cijena mesa došlo je zbog poskupljenja komponenti za stočnu hranu, žitarica, ali i zbog trenutnog sukoba koji se dešava između Ukrajine i Rusije.

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, kazao je da je situacija takva da je jako teško dati bilo kakvu prognozu za naredni period što se tiče cijena mesa.

– Nažalost, pokazale su se tačne naše prognoze, a to je da smo totalno zavisni od uvoza, te da to može prouzrokovati prehrambenu nesigurnost stanovništva, koja može biti pogubna – kazao je Marinković i ističe da je BiH uvoznička zemlja.

– Mi smo podložni svakoj oscilaciji na tržištu, kako u pogledu cijena, tako i količina, tako da i u narednom periodu očekujemo rast cijena i u marketima, ali i povećanje cijene žive mjere, međutim sigurno je da ono ne prati onu u marketima i mesnicama- kazao je Marinković te dodao da je ova cijena farmerima sada ispod praga rentabilnosti.

– Jako je teško predvidjeti šta će se dalje dešavati s obzirom na povećanje cijene energenata, što dovodi na kraju do porasta cijene prehrambenih proizvoda, što će opet nažalost platiti krajnji potrošači – zaključio je Marinković.

Da se u mesnicama gotovo svakodnevno mijenjaju cijene mesa, ali da problem predstavlja i nabavka, kaže i Lazo Šešić, predsjednik Zanatsko-preduzetničke komore RS, koji je ujedno direktor jedne od mesnica u  Banjaluci.

– Zbog cijele ove situacije koja se trenutno dešava u Ukrajini poremećen je lanac snabdijevanja tržišta mesom, a to se održava i kod nas – kazao je Šešić i dodao da se bilježi rast cijena i iz uvoza.

– Kod nas, na domaćem tržištu, smanjen je stočni fond upravo zbog visokih cijena stočne hrane, kukuruz je loše rodio, pa su farmeri odlučili da umanje broj grla – pojasnio je Šešić.

Kako je istakao, što se tiče cijene mesa, svinjetina sada iznosi od 8,50 do 11 KM po kilogramu, dok junetina košta od 12 do 18 KM, a teletina od 20 do 28 KM.

Maid Jabandžić, direktor jedne mesne industrije iz Tešnja, kazao je da se gotovo na dnevnom nivou bilježi rast cijena mesa, a posebno crvenog.

– Imamo svake sedmice najave da će doći do rasta cijena, a od prije nekoliko dana od jednog evropskog dobavljača dobili smo informacije da nećemo moći da nabavimo crveno meso – kazao je Jabandžić i dodao da je bh. tržište jako malo za velike proizvođače.

I Draško Banjac, predsjednik Udruženja farmera RS, kazao je da cijene mesa rastu te su uvoznici ti koji ih diktiraju.

– Mi ne možemo konkurisati zapadnim proizvođačima nabavkom, a do rasta cijene mesa došlo je zbog poskupljenja komponenti za stočnu hranu, kako kod nas, tako i na svjetskom tržištu, tako da su i farmeri u zemljama okruženja odakle mi uvozimo meso takođe suočeni s porastom cijene – rekao je Banjac.

Cijene (po kilogramu)

Svinjetina – od 8,50 do 11 KM

Junetina – od 12 do 18 KM

Teletina – od 20 do 28 KMKomentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Jadran Trebinje® 2022. All rights reserved.

Made By


Adria Management Services

Naslovna
Sve vijesti
Pretraga