HET profitirao 30 miliona KM na poskupljenju struje

„Hidroelektrane na Trebišnjici“ završile su treći ovogodišnji kvartal sa rekordnom dobiti od čak 30 miliona KM.


HET profitirao 30 miliona KM na poskupljenju struje

Foto:Jadran Trebinje


Profit HET-a u ovoj godini je skoro šest puta veći nego u istom periodu lani kada je iznosio 5,5 miliona maraka.

Ovakav rezultat HET je ostvario zahvaljujući ogromnom skoku cijene struje na svjetskom tržištu s obzirom na to da je Srpska prethodnih mjeseci imala značajne količine struje za izvoz.

U prilog tome govori i podatak da su prihodi HET-a od prodaje proizvoda povezanim pravnim licima povećani sa 44,4 miliona na 72 miliona maraka.

Podsjećamo, Matično preduzeće „Elektropriverede RS“ kupuje od proizvodnih preduzeća ERS struju kojom snabdijeva građane i privredu, a ostatak prodaje na tržištu.

Ukupni prihodi HET-a na kraju septembra ove godine iznosili su 73,9 miliona KM, dok su u istom periodu lani bili 45,7 miliona.

Istovremeno, rasli su im i rashodi, ali u dosta manjem iznosu sa 40,3 miliona na 43,9 miliona KM.

Izvršni direktor za proizvodnju i tehničke poslove HET-a Ilija Tamindžija rekao je da su sva proizvodna preduzeća dobila ove godine veće ugovore odnosno veće cijene od Matičnog preduzeća kojem prodaju struju i da je to dominantno uticalo na povećanje prihoda.

-HET je imao dva ugovora. Jedan je na bazi čuvanja energije za rezervu u sistemu, a drugi za proizvedeni kilovat-sat. Po ta dva osnova mi smo ostvarili značajno veći prihod, iako smo za ovih deset i po mjeseci imali samo 40 odsto padavina višegodišnjeg prosjeka- rekao je Tamindžija.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Jadran Trebinje® 2022. All rights reserved.

Made By


Adria Management Services

Naslovna
Sve vijesti
Pretraga