Skip to main content

HET emituje akcije od čak 435 miliona KMHET emituje akcije od čak 435 miliona KM

HET/Foto: Capital


Na petoj vanrednoj sjednici, koja je zakazana za 21. januar, pred Skupštinom akcionara HET-a naći će se Odluka o emisiji akcija javnom ponudom.

– Ovom Odlukom emituje se druga emisija redovnih (običnih) akcija javnom ponudom od 435 000 000 akcija, nominalne vrijednosti jedna KM po akciji, ukupne vrijednosti 435 miliona – naveli su u HET-u.

Vrijednost emisije, koja bi trebala da se sprovede na Banjalučkoj berzi, premašuje akcijski kapital HET-a koji iznosi 385,1 milion KM.

– Sredstva prikupljena emisijom akcija će se koristiti za povećanje uloga HET-a u privrednom društvu „Hidroelektrane Dabar“ radi pribavljanja sredstava za finansiranje izgradnje infrastrukturnog projekta za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora – navode u HET-u.

Postojeći akcionari imaju pravo preče kupovine akcija, a rok za korištenje tog prava je 15 dana od dana početka upisa i uplate. Nakon isteka roka za korištenje prava preče kupovine, preostali iznos emisije biće predmet javne ponude na Banjalučkoj berzi.

– Prodajna cijena akcija za akcionare koji koriste pravo preče kupovine iznosi 0,29 KM po jednoj akciji. Cijena za preostale akcije formiraće se na berzi. Standard povećanja cijene je 0,01 KM – definisali su u HET-u.

Emisija će se smatrati uspješnom ako bude upisano i uplaćeno minimalno 60 odsto od ukupnog broja ponuđenih akcija.

HET je treći kvartal prošle godine završio sa dobiti od 4,4 miliona KM, a na polugodištu je imao neraspoređenu dobit od 35,2 miliona KM. Ukupan kapital tada je iznosio 907,9 miliona KM.

HE „Dabar“

Prema Informaciji o statusu izgradnje HE „Dabar“ koja prati Odluku o emisiji navodi se da je HET do sada u taj projekat uložio 137,4 miliona maraka vlastitih sredstava.

Pored toga, kako je „Capital“  juče objavio, izgradnju će kreditom finansirati Izvozno-uvozna banka Kine (CEXIM banka) u iznosu od 369,7 miliona maraka, a što je 85 odsto vrijednosti hidroelektrane.

Predviđeno je da 15 odsto vrijednosti (oko 65,3 miliona KM) bude finasirano od strane preduzeća „HE Dabar“, kao i drugi troškovi za istoimeni projekat.

HE Dabar troskovi

Zbog toga je neophodno zaduženje HET-a koje je stoodstotni vlasnik „HE Dabar“.

Podsjećamo, prvobitno je ERS u februaru prošle godine za ove namjene htjela da se zaduži kod banaka u iznosu od 97,7 miliona KM bez PDV-a, ali se nijedna banka nije javila da im ponudi kredit.

Hidroelektranu će graditi kineska kompanija „China Gezhouba Group“, a ugovorena ukupna vrijednost radova koje će izvoditi je 435,6 miliona KM.

Ukupna vrijednost HE „Dabar“ procijenjena je na oko 660 miliona KM, a „Capital“je u više navrata pisao o ovom projektu, između ostalog, i to da je cijena izgradnje u samo nekoliko godina porasla za 300 miliona maraka.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci