Skip to main content

Elektroprivreda premašila plan proizvodnje, uspješna godina u vrijeme energetske krize



Elektroprivreda premašila plan proizvodnje, uspješna godina u vrijeme energetske krize

ELEKTROPRIVREDA RS


Ove informacije potvrdili su za Srpskainfo u „Elektroprivredi RS“. Tako je godišnji plan proizvodnje električne energije 5.579 gigavat časova, dok je zaključno sa 26. decembrom proizvedeno 5.679 gigavat – časova.

Plan proizvodnje je premašen uprkos izrazito sušnom ljetu i tome što je HET bio oko šest mjeseci bez agregata u Dubrovniku. Takođe, TE u „Gacku“ je gotovo sav juni bila van pogona zbog remonta, dok TE u „Ugljeviku“ nije proizvodila električnu energiju tokom aprila i maja zbog remonta.

Obe termoelektrane, u Gacku i Ugljeviku, proizvele su oko 54 odsto od ukupne električne energije (nešto više od 3.000 gigavat -časova) i obe su gotovo na nivou ostvarenja plana.

„Hidroelektrane na Drini“ su nakon termoeletrana proizvele najviše električne energije – 1.142 gigavat-časova do 26. decembra što je za 23,6 odsto više u odnosu na godišnji plan.
U Trebinju je HET proizveo 1.113 gigavat – časova električne energije ili 2,3 odsto više u odnosu na godišnji plan.

Jedino je zavisno proizvodno preduzeće „Hidroelektrane na Vrbasu“ ostvarilo proizvodnju nešto manje od planirane, odnosno oko deset odsto manje od plana.

Zahvaljujući ovakvim rezultatima, „Elektroprivreda RS“ je u prilici obezbijedi neophodne količine električne energije za potrebe domaćeg tržišta, domaćinstava i privrede, iz vlastite proizvodnje i da višak proda na međunarodnom tržištu.

Podsjećamo da trenutna globalna energetska kriza ide na ruku našoj „Elektroprivredi“ koja je izvozno orjentisana. Cijena električne energije je skočila čak četiri puta i košta oko 250 evra po magavatu. Na taj način ERS može da domaćem konzumu ponudi cijenu znatno nižu od tržišne, jer ostvaruje dobit zbog prodaje viškova elektrčne energije.

ERS je još u prvoj polovini godine prodala 36,4 odsto više električne energije na međunarodnom tržištu u odnosu na plan.



Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci