Skip to main content

Elektrodistributeri tražili poskupljenje uslugaElektrodistributeri tražili poskupljenje usluga

Foto: Capital


Elektro Doboj, Elektro Bijeljina, Elektro-Hercegovina i Elektrodistribucija Pale su tražile od regulatora da im odobri povećanje cijena za nestandardne usluge.

Prema Zakonu o električnoj energiji nestandardne usluge su one usluge koje se pružaju na zahtjev kupca, osim mrežarine i naknade za priključak za mrežu, što su njihovi osnovni prihodi.

To su usluge poput provjere ispravnosti i baždarenja mjernog uređaja, izmještanja brojila, isključenja ili uključenja na mrežu zbog radova na objektu na zahtjev kupca, izdavanje rješenja o elektroenergetskoj saglasnosti i brojne druge.
rjesenje rers

Cjenovnik utvrđuju operateri, ali uz prethodno pribavljenu saglasnost Regulatorne komisije, koju su tražili ali nisu dobili.

Naime, ODS-ovi su tražeći saglasnost priložili Pravilnike u kojima su vrijednost radnog časa normirali po stručnoj spremi, međutim kako su naveli u RERS-u, to su uradili slobodnom procjenom i bez konkretnih dokaza i u značajno većem iznosu nego je to ranije bio slučaj.

U novim cjenovnicima formirane su i nove stavke koje se prema ranijim cjenovnicima nisu smatrale, niti naplaćivale kao nestandardne usluge.

Neprihvatljivo je da se posebno fakturišu i naplaćuju aktivnosti koje je operator distributivnog sistema dužan po zakonu i drugim propisima da obavlja, a sve u funkciji zadovoljavanja potreba krajnjeg kupca za električnom energijom, bez obzira da li se te aktivnosti obavljaju samoincijativno ili po informaciji krajnjeg kupca, koje je on na osnovu propisa dužan da proslijedi operateru distributivnog sistema”, kazali su u RERS-u.

Kažu kako zahtjev krajnjeg kupca za obavljanje nestandardnih usluga treba restriktivno sagledavati, što znači da se ne mogu posebno naplaćivati aktivnosti operatera distributivnog sistema za čije sprovođenje su prethodno odobrena sredstva.

Konačno, nije jasno, kako su izvedene visine pojedinačnih naknada za nestandardne usluge, budući da nije prikazana struktura naknade u konkretnim stavkama. Iz navedenih razloga nije se mogla utvrditi opravdanost i objektivnost visine naknada za nestandardne usluge, pa je odlučeno kao u dispozitivu ovoga rješenja”, navodi se u Rješenju RERS-a kojim se odbija saglasnost na naknade i cjenovnike.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci