Za ekonomiste je ovaj vid pozajmice „nužno zlo“

Dozvoljeni minus na bankovnom računu krije zamku

Više od pola miliona građana Bosne i Hercegovine ima dozvoljeno prekoračenje na svojim bankovnim računima. Zbog velikih poskupljenja, a niskih primanja, takozvani dozvoljeni minus mnogima je spas za plaćanje računa ili rješavanje nekih drugih potreba.


Dozvoljeni minus na bankovnom računu krije zamku

Foto:Ilustracija


Za veliki broj građana Bosne i Hercegovine, „dozvoljeni minus“ je prva opcija u slučaju potrebe za dodatnim novcem. To pokazuju i podaci Centralne banke, odakle ističu da preko 544.000 građana ima dozvoljeno prekoračenje na tekućem računu, a dug po ovom osnovu iznosi više od 310 miliona maraka.

Na pitanje zašto, odgovor je jasan.

Za ekonomiste je ovaj vid pozajmice „nužno zlo“.

-To nije pitanje njihovog izbora, to je rješenje koje u datom momentu mogu da primijene da servisiraju obaveze koje su dospjele, a koje nemaju mogućnosti da plate iz tekućih prihoda tako da je to nužno zlo-kaže ekonomista Zoran Pavlović.

-Jako je teško da građani pokriju samo dio potrošačke korpe od redovnih primanja, a pogotovo dodatna plaćanja koja imaju. Samo registracija vozila, čak i penzioneri se zadužuju da bi registrovali vozila ili izvršili sitne popravke na vozilu ili u kući- dodaje on.

S druge strane, mnogi upadaju u zamku trošenja nezarađenog novca.

-Onog momenta kad koristimo nezarađeni novac nemamo osjećaj da smo nešto platili, samo vidimo da nam dolaze kamate, obračuni i to je jako nezgodna situacija- poručuje ekonomista Mirjana Orašanin.

Porast zaduženosti građana po ovom osnovu najbolji je pokazatelj opšteg stanja u društvu, jer se taj novac ne troši na luksuz, nego na neophodno, kaže sociolog Drago Vuković.

Iako građanima ova vrsta pozajmice može da djeluje kao dobra opcija u slučaju da, na primjer, kasni plata, a postoje troškovi koje moraju da se izmire, treba imati na umu da je ovo ipak najskuplji vid zaduživanja, sa najvećom kamatom.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Jadran Trebinje® 2022. All rights reserved.

Made By


Adria Management Services

Naslovna
Sve vijesti
Pretraga