Skip to main content

U Tokiju obilježeno 150 godina od rođenja Jovana Dučića
Na kulturnoj manifestacija pod nazivom „Jovan Dučić – građanin svijeta“, ambasador BiH Siniša Berjan je istakao da je Dučić ostavio dubok trag u istoriji srpske književnosti i diplomatije.

Berjan je posebno istakao Dučićevu privrženost i ljubav prema rodnom gradu Trebinju, te naglasio da je ovaj događaj posvećen predstavljanju dostignuća i kreativnosti jednog takvog velikana, saopšteno je iz Ambasade BiH u Japanu.

Ambasador Srbije u Japanu Aleksandra Kovač istakla je da je Dučić bio građanin svijeta, koji je iz različitih gradova u kojima je živio sakupljao impresije, sjećanja, zabilješke, opise, sticao prijatelje i obožavatelje njegovog djela.

Zvanicama se putem online platforme obratio i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić koji je naveo da o Dučiću najbolje govore njegova djela – dugogodišnja služba u zemljama širom svijeta, kao i značajan književni opus koji je ostavio, a svjedoči da je, uz ostalu srpsku eminenciju, bio glavna pokretačka snaga kulturnog i društvenog života razvoja srpskih zemalja.

Iz Ambasade BiH su naveli da su jubileju i kulturnom događaju u Tokiju, koji je održan juče, prisustvovali su ambasadori i predstavnici diplomatskog kora zemalja u kojima je Dučić službovao u tri decenije dugoj diplomatskoj karijeri, zatim predstavnici Ministarstva inostranih poslova Japana i brojni gosti iz javnog, akademskog, privrednog i kulturnog života Japana.

O životu i književnom djelu Dučića govorili su i direktor Muzeja Hercegovina u Trebinju Ivana Grujić, predsjednik Matice Srpske iz Novog Sada Dragan Stanić, predsjednik Nacionalne komisije Srbije za Unesko Goran Milašinović, profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Gorana Raičević, a prikazan je i kratak dokumentarni film o Dučiću i njegovoj neraskidivoj vezi sa rodnim Trebinjem.

U sklopu manifestacije organizovana je i izložba slika iz života Dučića, a gosti su imali priliku da se upoznaju i sa njegovim izloženim književnim djelima, koja su prevedena na engleski jezik.

Ovaj kulturni događaj, koji je zbog velikog interesovanja prenošen i uživo putem Jutjub kanala, pratili su studenti i profesori filozofskih i filoloških fakulteta univerziteta u Istočnom Sarajevu, Banjaluci, Novom Sadu i Beogradu. Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci