Republika Srpska

U Srpskoj do sada registrovano 173 oboljelih od HIV-a, 30 osoba preminulo

U Svijetu se danas obilježava Međunarodni dan borbe protiv HIV-a/AIDS-a, čiji je cilj podizanje svijesti i skretanje pažnje javnosti na važnost i problematiku ovog globalnog problema. Prema podacima Insitituta za javno zdravstvo u Republici Srpskoj do sada je registrovano 173 oboljelih, dok je 30 osoba umrlo od posljedica ove bolesti.


U Srpskoj do sada registrovano 173 oboljelih od HIV-a, 30 osoba preminulo

Foto: Institut za javno zdravstvo RS


U svijetu se trenutno 38.000.000 ljudi nosi sa HIV infekcijom.

– Кada je riječ o RS, od ukupnog broja registrovanih, u 2022. godini prijavljena su 22 nova slučaja oboljelih, a dvije osobe su umrle od ADIS-a. Od ukupnog broja prijavljenih oboljelih, najveći broj pripada homoseksualnoj/biseksualnoj, a manji broj heteroseksualnoj i ostaloj populaciji, odnosno drugim putevima prenošenja infekcije. Najveći broj pripada uzrasnoj grupi 40 – 49 godina – kazala je epidemiolog Ljubica Jandrić.

U godini 2022. registrovan je veći broj HIV pozitivnih slučajeva u odnosu na prethodni period, a jedan od razloga je najvjerovatnije pojava pandemije COVID-19 u 2020. godini, što je vjerovatno doprinijelo rizičnijem ponašanju i otežanom javljanju potencijalno inficiranih HIV-om zdravstvenom sistemu u cilju pravovremenog otkrivanja bolesti, odnosno testiranja na HIV.

Jandrić je rekla da se trenutno na Кlinici za infektivne bolesti UКC Republike Srpske antiretrovirusnom terapijom liječi 91 osoba koja živi sa HIV/AIDS-om.

Ona je podsjetila da se HIV infekcija najčešće otkriva brzim dijagnostičkim testovima, koji otkrivaju prisustvo ili odsustvo HIV antitjela, što je od esencijalnog značaja za rano otkrivanje, a zatim rani tretman, njega i nadzor. Dodala je da se HIV infekcija ne može izliječiti, ali da uz efikasne antiretrovirusne lijekove, osobe sa HIV-om, mogu živjeti dug i koliko je moguće kvalitetan život.

U okviru Instituta radi Centar za dobrovoljno i povjerljivo savjetovanje i testiranje u kojem je danas u poslijepodnevnim časovima od 15 do 21 čas organizovano testiranje za sve one koji to žele.

Testiranje je anonimno, povjerljivo i besplatno i nije potreban nikakav dokument niti uputnica porodičnog dr medicine. Dodala je i da se građani mogu javiti svaki radni dan u Centar ukoliko žele da se testiraju.

– U okviru testiranja je obezbjeđeno savjetovanje prije i poslije testiranja u cilju  unapređenja znanja o HIV/AIDS-u,  načinima i putevima prenošenja HIV-a, a posebno  mjerama za sprječavanje prenošenja ove bolesti – navode u Institutu.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Jadran Trebinje® 2022. All rights reserved.

Made By


Adria Management Services

Naslovna
Sve vijesti
Pretraga