Skip to main content

U RS više od 150 oboljelih od HIV-a
Postoje pacijenti koji žive sa HIV-om, primaju antiretrovirusnu terapiju i vode kvalitetan život.

Julija Kralj, epidemiolog Instituta za javno zdravstvo-Regionalni centar Trebinje poručuje, povodom Svjetskog dana borbe protiv HIV-a, da građani vode računa i uvijek imaju u vidu preventivne mjere kojih bi se trebalo pridržavati.

– Ovdje prvenstveno mislim na zaštićen seksualni odnos i upotrebu prezervativa. Naravno, sve osobe koje imaju bilo kakvu sumnju trebalo bi da dođu u naše savjetovalište u Regionalni centar Trebinje – rekla je ona. 

Dodaje da se posljednjih godina broj novoinficiranih u populaciji odraslih smanjio, za 30 odsto, a u populaciji djece za oko 50 odsto.

– Međutim, iako se broj novoinficiranih smanjuje, prevencija HIV-a je i dalje jedan od najznačajnijih javno-zdravstvenih prioriteta. HIV infekcija se ne može izliječiti ali postoje efikasni anti retrovirusni lijekovi koji kontrolišu virus i doprinose prevenciji prenosa –  ističe za Radio Trebinje Julija Kralj.

U Republici Srpskoj je do sada registrovana 151 osoba oboljela od HIV-a, a od posljedice ove bolesti umrlo je 28 osoba.

Na Klinici za infektivne bolesti Univerzitetsko-kliničkog centra Banjaluka trenutno se liječi 69 pacijenata, novooboljelih u ovoj godini je 18, a jedan pacijent je preminuo od AIDS-a.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci