Skip to main content

U Hrvatsku stigle vakcine protiv korone za djecu, objavljen plan vakcinacijeU Hrvatsku stigle vakcine protiv korone za djecu, objavljen plan vakcinacije

Foto: Ilustracija


Riječ je o oko 50 000 doza dostavljenih u HZJZ, odakle će biti distribuisane u ostatak zemlje.

Vakcinacija bi prvo trebala krenuti u Zagrebu, i to već ove srijede, u školi Narodnog zdravlja – od 16 do 20 sati. Moći će se na istom mjestu vakcinisati i u subotu.

Iz HZJZ-a za HTV kažu kako očekuju da bi vakcinacija kroz ambulante trebalo da krene do kraja sedmice, a sve će ići preko ljekara porodične medicine, kojima se zainteresovani roditelji trebaju javiti.

Buster doza?

Oko 50 000 doza Pfizera stiglo je oko 11 sati u pratnji policije, potom će se raspodijeliti po ostalim županijama, a kako je rečeno – djeci će se davati u dvije doze.

Na upit hoće li biti potrebna treća, tzv. buster doza, rečeno je da to za sada nije preporuka, ali se svakako preporučuje djeci s komorbiditetom.   Inače, vakcinacija djece od 5 do 11 godina posebno se preporučuje za djecu s hroničnim bolestima te onu koja žive u domaćinstvima s osobom oboljelom od hroničnih bolesti ili za djecu smještenu u kolektivnom smještaju.

Iz HZJZ-a su rekli kako zainteresovai roditelji već zovu tako da svakako očekuju dobar odaziv, a nova pošiljka Pfizera za djecu trebala bi stići u martu. 

Mićović: Mladi dobro reagiraju

Vakcinisanio je na milione adolescenata u svim zemljama svijeta i taj broj raste iz dana u dan. Preliminarne studije pokazale su da mladi itekako dobro reaguju i imaju dobar imuni odgovor.

– Komplikacija vakcina u toj dobnoj skupini – nema“, kazao je u emisiji Studio 4 prof. Vladimir Mićović – ravnatelj NZJZ-a Primorsko-goranske županije.

– U jednom trenutku, a nadamo se da to može biti i s ovom varijantom virusa, na proljeće – može se postići jedna uravnoteženost između zaraženosti i patogenog potencijala koji bi trebao biti niži, pa da uđemo u mirniju fazu koja ne bi punila bolnice, a uvela bi nas u suživot s virusom i na neki način izvela iz krize – zaključio je Mićović.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci