75 odsto studenata iz Republike Srpske studira u ova dva grada

U Beogradu i Novom Sadu 16.000 studenata iz RS, mali broj se vraća kući

Na fakultetima u Novom Sadu i Beogradu ima više od 16.000 studenata iz Republike Srpske, izjavio je predsjednik Udruženja studenata Republike Srpske u Srbiji Dejan Pudar.


U Beogradu i Novom Sadu 16.000 studenata iz RS, mali broj se vraća kući

Foto:Ilustracija


Pudar je na sastanku sa članovima Odbora skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu istakao da veliki problem predstavlja što 75 odsto studenata iz Republike Srpske studira u ta dva grada i da se veoma mali broj njih vrati kući.

Kako se navodi u saopštenju skupštine, zamjenik predsjednika Odbora Milimir Vujadinović kazao je da je se na tom problemu može raditi kroz aktivno uključivanje mladih u društvene i političke tokove i istakao primjer „Otvorenog Balkana“ koji, između ostalog, ima za cilj da unaprijedi i olakša razmjenu studenata.

-Cilj treba da bude da se studenti iz Republike Srpske osećaju u matici, kao svoji na svome, ali da se veći broj njih po završetku studija vrati i uključi u politiki i društveni sistem Republike Srpske-rekao je Vujadinović, prenosi danas.rs.

Tema sastanka bila je i procedura dobijanja državljanstva Republike Srbije, povodom koje su studenti iznijeli zapažanja da se, iako je ona u Srbiji brža nego u mnogim evropskim zemaljama, suočavaju sa nešto dužim vremenskom periodom u kojoj se to pravo ostvaruje.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Jadran Trebinje® 2022. All rights reserved.

Made By


Adria Management Services

Naslovna
Sve vijesti
Pretraga