DRVOPRERAĐIVAČI

Trune roba teška stotinu miliona evra: Proizvođači ogrevnog drveta na ivici opstanka

Ogrevno drvo vrijedno oko stotinu miliona evra propada u skladištima, a proizvođači iz Srpske upozoravaju nadležne da će šteta biti ogromna ukoliko rampa za izvoz što prije ne bude podignuta, jer je potražnja na domaćem tržištu daleko manja u odnosu na lagerovanu robu.


Trune roba teška stotinu miliona evra: Proizvođači ogrevnog drveta na ivici opstanka

Foto: Ilustracija


Sagovornici Glasa Srpske kažu da je situacija u koju su zapali zbog zabrane izvoza peleta i ogrevnog drveta koju je Savjet ministara BiH donio prije gotovo tri mjeseca, više nego alarmantna te da je upitan opstanak više od 160 domaćih firmi i oko 3.500 radnih mjesta.

Predsjednik Udruženja drvoprerađivača drvnih sortimenata niže vrijednosti RS u osnivanju Đorđe Brkić tvrdi da su preduzeća koja proizvode ogrevno drvo i potpalu kolateralna šteta zabrane izvoza.

– U stovarištima imamo robu vrijednu oko 100 miliona evra koja lokalnom stanovništvu prosto ne treba jer je naše tržište već podmireno. Taj višak trebalo je da prodamo kupcima u inostranstvu, sa kojima smo sklopili ugovore još u februaru za cijelu godinu, a on trune.

Palete sa cjepanicama lagerovane su pod otvorenim nebom, izložene kiši i suncu, tako da je dobar dio drveta već počeo da trune – žali se Brkić, dodajući da im prijete tužbe ino-kupaca zbog nepoštovanja ugovora.

On kaže da od nadležnih zahtijevaju da se odmah stavi van snage odluka o zabrani izvoza ogrevnog drveta, potpale i potpaljivača, te da je drvne sortimente niže vrijednosti potrebno razdvojiti od peleta kao što je učinjeno sa briketom.

– Iako smo sa Privrednom komorom RS postigli dogovor oko jedinstvene cijene palete ogrevnog drveta od 180 KM plus PDV-a, što je na nivou od prošle godine, potražnja za našom robom je izostala zbog čega smatramo da su naši zahtjevi potpuno opravdani – rekao je Brkić.

Direktor i vlasnik bijeljinske firme “VS komerc”, koja zapošljava oko stotinu radnika, Vitomir Ćato kaže da na lageru ima velike količine energenta koje nema kome plasirati.

– Domaći kupci kupuju, ali kapaciteti firme su daleko veći od interesa našeg stanovništva. Do sada sam robu izvozio u Njemačku i Austriju, imao dugogodišnje ugovore koji su sada ugroženi. Ovih mjeseci smo nekako gurali, nadali se da će zabrana prestati, ali sada smo na ivici pucanja i ne znamo šta dalje – priča Ćato.

Drvoprerađivačka firma “Rudeža” iz Foče na lageru ima više od 3.000 paleta ogrevnog drveta, a kupci iz inostranstva kojima nisu isporučili ugovorenu robu već su počeli da im šalju opomene pred tužbu.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Jadran Trebinje® 2022. All rights reserved.

Made By


Adria Management Services

Naslovna
Sve vijesti
Pretraga