Skip to main content

Trebinje: Nema ulice u kojoj se ne iznajmljuje apartman, prijavljena samo trećina.Trebinje: Nema ulice u kojoj se ne iznajmljuje apartman, prijavljena samo trećina.

Trebinje-Foto:Jadran Trebinje


I dok iz policije, u svjetlu predstojećih praznika uoči kojih je u Trebinju rezervisana većina kapaciteta, apeluju i na dodatni oprez kod pirotehničkih sredstava, Turistička  organizacija se suočava s drugim problemima, prema kojima sivo tržište guši trebinjski turizam, jer bi mnogi da zarade izdajući stanove i kuće turistima, ali ne žele plaćati prijave i boravišne takse.   

„Da se poštuju određeni propisi prilikom iznajmljivanja, mala bi vjerovatnoća bila i da se dešavaju bilo kakve neprijatnosti, jer svi koji iznajme ponuđeni smještaj treba da se identifikuju i svoj identifikacioni dokument pohrane ili pokažu vlasniku smještaja, pa bi policija kasnije puno lakše došla do eventualnih izvršilaca krivičnih djela u rentiranim stanovima“, kaže Siniša Laketa, načelnik Policijske uprave Trebinje.

U Turističkoj organizaciji se računa da je veliki broj rentiranih stanova u Trebinju. U gradu nema ulice u kojoj se ne iznajmljuje barem jedan apartman, čak i u udaljenijim prigradskim naseljima, a  prijavljena je nažalost samo jedna trećina, dok dvije trećine u sivoj zonu stvaraju gubitke zajednici.

„Neke naše procjene su da je između 70.000 i ‪100.000 maraka u toj sivoj zoni što se tiče privatnih kapaciteta, ali ni naplata boravišne takse nije stopostotna čak ni u registrovanim kapacitetima, koji uspiju prikriti jedan dio“, kaže viši stručni saradnik iz Turističke organizacije Trebinje Žarko Vico, iako paušalna boravišna taksa po krevetu za godinu dana iznosi 25 maraka za privatni smještaj, a hoteli i moteli plaćaju tri marke po gostu.

Prikupljena sredstva od boravišne takse idu isključivo za promociju Trebinja na domaćem i inostranom tržištu, gdje pomaže Gradska uprava.

Oni pomoć nude i prijavljenim vlasnicima smještajnih kapaciteta u materijalnom i promotivnom smislu, dok će svaki vlasnik neprijavljenih smještajnih kapaciteta kojeg u ovakvoj djelatnosti otkriju nadležne inspekcije morati snositi posljedice.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci