SZO: Najveći broj novooboljelih u Evropi čine djeca od pet do 14 godina
Regionalni direktor SZO za Evropu Hans Kluge je pozvao zemlje da “zaštite djecu i škole” usred brzog porasta broja novih infekcija koronavirusom kod mladih u regionu, navodeći da je stopa zaražavanja dva do tri puta viša među mlađom djecom nego u prosječnoj populaciji u nekim mjestima, prenosi Beta.

Kluge se izjasnio protiv obavezne vakcinacije, rekavši da bi to trebalo da bude “apsolutno posljednje sredstvo” i dodao je broj smrtnih ishoda kovida-19 i dalje “značajno ispod prethodno prijavljenih najviših brojeva”.

Rekao je međutim da su se brojevi novih slučajeva infekcije i smrtnih slučajeva od koronavirusa više nego udvostručili u posljednja dva mjeseca u 53 zemlje regiona koji se proteže do centralne Azije.

On je naglasio da i dalje postoji prijetnja od široko rasprostranjene delta varijante i napomenuo da je nova varijanta omikron do sada potvrđena u 432 slučaja u 21 zemlji u regionu.

– Varijanta delta ostaje dominantna širom Evrope i centralne Azije, a znamo da vakcine protiv kovida-19 ostaju efikasne u smanjenju broja teških slučajeva bolesti i smrtnih slučajeva – rekao je on, dodajući da će se tek vidjeti da li je novi soj omikron lakše prenosiv i da li izaziva teži ili lakši oblik bolesti.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Jadran Trebinje® 2022. All rights reserved.

Made By


Adria Management Services

Naslovna
Sve vijesti
Pretraga