Skip to main content

Svaki treći građanin daje mito za zdravstvenu uslugu
Subjektivno mišljenje građana o prisustvu korupcije u zdravstvu izrazito visoko. U Republici Srpskoj  čak 82,50% ispitanika smatra da je korupcija prisutna „previše“. Ovakvo mišljenje dijeli 70, 6% ispitanika Federaciji BiH.
 
Predsjednica udruženja Stop mobbing, Anica Ramić, rekla je da u RS pacijenti najviše daju mito u vidu poklona (56%), a u vidu novca (44%)
 -Pacijenti u Republici Srpskoj su se izjasnili da najčešće daju mito za operativni tretman i to 51% od ukupnog broja onih koji su se izjasnili da jesu dali mito, a 48% daju mito za dijagnostiku – rekla je Ramić.

IMG 0001
 
Anica Ramić i Merima Spahić

Slični podaci su i u Federaciji gdje poklon i novac za uslugu pacijenti daju u skoro istom procentu  (47 i 45%).
 
Prema riječima članice udruženja Kap, Merime Spahić, ispitanici iz FBiH koji su imali iskustvo sa davanjem mita, takođe su uglavnom davali novac ili poklone za operativne tretmane (52, 7 %), za dijagnostiku (37, 2%) dok se nekolicina izjasila da su dali mito i za dijagnostika i operativni tretman.
 
-Kada objašnjavaju zašto daju mito, pacijenti navode, pored ostalog: „Dala sam mito da osiguram da dr. bude uz mene za vrijeme poroda“, „Dala sam mito zbog bolje njege i brige o pacijentu i davanja antibiotika“, „Nisam dala mito, ali me je doktor pozvao u kancelariju i u 4 oka rekao da treba prije operacije dati ‘miraz“, „Dao sam mito za liječenje majke“, „Dao sam mito za pregled ljekara i da pacijenta puste na vankantonalno liječenje jer nemaju aparate u mom kantonu – citirala je Spahić.

Na pitanje- da li ste prijavili korupciju u zdravstvu u RS, 100 posto odgovora glasi „ne“, dok se u FBiH od ukupnog broja ispitanika, svega njih 7% izjasnilo da jesu prijavili korupciju ali da takva prijava nije urodila plodom.

Pacijenti su svjesni da je davanje mita krivično djelo i to 89% ispitanika u RS i 83% ispitanika u  FBiH, ali ipak na pitanje- da li treba prijaviti slučajeve korupcije u zdravstvu, u RS 76% ispitanika smatra da treba dok njih 19% vjeruje da je „dio domaće tradicije da se časti“.

 Ova analiza objavljena u okviru projekta „Virus za koji ima lijek!“ kojeg provodi udruženje Stop mobbing i udruženje za razvoj društva Kap.

 Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci