„Srbi nisu imali vremena da pokupe svoje prljave gaće“ Tuđman je sramnim govorom na Kninskoj tvrđavi 1995. otkrio pravi cilj „Oluje“„Srbi nisu imali vremena da pokupe svoje prljave gaće“ Tuđman je sramnim govorom na Kninskoj tvrđavi 1995. otkrio pravi cilj „Oluje“

Portal index.hr je u današnjem tekstu na svom sajtu podsjetio na 200.000 prognanih Srba, 22.000 spaljenih kuća i više od hiljadu ubijenih i nestalih Srba u “Oluji”.

Novinari ovog portala, apostrofiraju “drugu stranu Oluje”, koja je, kako kažu, oličena i u čuvenom govoru tadašnjeg hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana na Kninskoj tvđavi, u trenutku kada je “Oluja” već ispunila svoju svrhu.

– Tokom vremena donekle se zaboravio i čuveni govor Franje Tuđmana čija je politika sigurno suodgovorna za zločine koji su se događali nad Srbima”, piše u tekstu objavljenom na sajtu index.hr, a zatim podsjeća na zlokobne Tuđmanove riječi sa Kninske tvrđave izgovorene 26. avgusta 1995. kada su kolone sa 200.000 Srba već napuštale Hrvatsku na traktorima, ostavljajući svoje domove.

– Ovdje u Kninu govorili su da imaju tri srpska mora, ovdje u Kninu spremali su se za dugotrajno ratovanje, kovali su svoje novce, a onda pod snagom hrvatske vojske, pod mudrošću naših odluka i našeg vodstva, nestalo ih je za dva, tri dana. Kao što rekoh, nisu imali vremena da pokupe ni svoje prljave pare, devize niti gaće – rekao je Tuđman tada u svom skandaloznom govoru u Kninu, a index.hr podsjeća na ove riječi.

FOTO: ANTONIO BAT/EPA
FOTO: ANTONIO BAT/EPA

Tuđman na još jednom mjestu u govoru pominje “nestanak Srba”, ali ovog puta u kontekstu cilja da se njihovo prisustvo na prostorima Krajine izbriše “kao da ga nikada nije ni bilo”.

– Šta je to bilo povijesno da je Knin bio takav užas antihrvatski koji ih je doveo do toga da i 90-te započnu borbu protiv samostalne, demokratske Hrvatske, ali evo koji ih je doveo i do toga da neslavno nestanu iz Knina i iz ovih krajeva kao da ih nikada nije ni bilo.

Navodeći ove Tuđmanove riječi, novinari portala index.hr napominju da se u Hrvatskoj malo ko bavi žrtvama “Oluje” i odgovornošću hrvatske države za te žrtve, pitajući se “kako smo uopšte došli do toga da ima mjesta samo za jednu jedinu istinu o Oluji kao veličanstvenoj i čistoj pobjedi, iako činjenice govore da Hrvatska tu nije bila potpuno čista”.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Jadran Trebinje® 2022. All rights reserved.

Made By


Adria Management Services

Naslovna
Sve vijesti
Pretraga