Veliki broj slučajeva nasilja i dalje ostaje u sivoj zoni, jer ga žene ne prijavljuju.

Smrtovnice na ulicama Gacka: Ožalošćene i zabrinute građanke skreću pažnju na problem femicida

Na ulicama preko 20 gradova širom Bosne i Hercegovine jutros su osvanule smrtovnice kojima se želi alarmirati javnost i skrenuti pažnja na femicid. Smrtovnice su osvanule i na ulicama Gacka.


Smrtovnice na ulicama Gacka: Ožalošćene i zabrinute građanke skreću pažnju na problem femicida

Foto:Direkt portal


Prema podacima koji su istaknuti na smrtovnicama, dvije od tri ubijene žene, u dobi od 16 do 63 godine, ubili su njihovi partneri, bivši partneri, muževi ili bivši muževi, od kojih su mnogi i ranije osuđivani za krivična djela nasilja u porodici ili nasilničko ponašanje prema ženi.

Iza ove akcije stoji Mreža pomagačica za podršku ženama u pristupu pravdi koja na ovaj način poziva sve građane da prijavljuju nasilje nad ženama i djevojčicama prije nego što ono eskalira u ubistvo. Takođe, ovo je svojevrsni poziv odgovornima da prate i sankcionišu počinioce nasilja, prije nego što postanu ubice.

Prema podacima Policijske uprave (PU) Trebinje, u proteklih pet godina na području istočne Hercegovine zabilježen je jedan slučaj ubistva žene od strane njenog partnera/muža. Najviše slučajeva nasilja u porodici prijavljeno je 2020. godine, 44 slučaja.

Za prvih deset mjeseci ove godine prijavljeno je 13 slučajeva nasilja u porodici.

Veliki broj slučajeva nasilja i dalje ostaje u sivoj zoni, jer ga žene ne prijavljuju.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Jadran Trebinje® 2022. All rights reserved.

Made By


Adria Management Services

Naslovna
Sve vijesti
Pretraga