bizarno

Širenje tenzija na Kosovu ne prestaje: Albanci pozivaju na bojkot srpskih proizvoda (VIDEO)

Objavljivanje bizarnog video promotivnog materijala u okviru kampanje bojkota srpskih proizvoda na Kosovu nastavlja se na društvenim mrežama.


Širenje tenzija na Kosovu ne prestaje: Albanci pozivaju na bojkot srpskih proizvoda (VIDEO)

U najnovijem videu koji je juče objavila osoba koja se predstavlja kao Sćipdon Saljijaj video editor aktivan na više društvenih mreža i svom veb sajtu, poruku da se ne kupuju srpski proizvodi prenosi on lično – na bizaran način.

On kupuje srpske proizvode iz prodavnice. U pitanju su već decenijama popularni slatkiši i slaniši iz Srbije – čips, plazma, medeno srce i medela štrudlica.

Kada dolazi kući otvara proizvod po proizvod, ali umjesto slatkiša u njima se nalaze meci od vatrenog oružja. U pozadini naviru scene iz prošlosti, plač bebe i glas starca koji podsjeća na to da se sa Srbima ratovalo, prenosi Blic.

 

Zapravo se radi o tonskom zapisu jednog starijeg priloga  „Do juče si imao rat sa njima…nit’ čovjek zna ko je majka, nit’ ko je sestra, niti šta predstavlja hljeb, niti stvar…“

Kampanja za bojkot srpskih proizvoda na Kosovu, koja praktično i ne prestaje, prošle godine intenzivirana je u više navrata, prije svega preko društvenih mreža. U pitanju je bojkot proizvoda ne zbog kvaliteta, već zbog porijekla.

„Mi smo do sada rukama hranili našeg neprijatelja“, „Ne finansirajte srpsku vojsku“, „Nije patriota onaj koji im daje pare da kupuju oružje, patriota je onaj koji kupuje proizvode svoje države“, „Ne zaboravljajte“ – neke su od poruka u ovoj kampanji koja se odvija na više načina.

Početkom prošle godine, srpsku i dio regionalne javnosti uznemirio je spot grupe Besa Besi, u kojem djevojčica u prodavnici opominje oca koji kupuje srpske proizvode na zločine koje su počinili Srbi tokom rata ’99.

Više nevladinih organizacija istakle su tada da ovakav promotivni video podstiče ekonomski nacionalizam, i primjer izazivanja razdora i netrpeljivosti među etničkim grupama jer govori o trovanju kupaca srpskim proizvodima, NVO „Nova društvena inicijativa“ podnijela je tada prijavu Savjetu za štampu, s obzirom na to da je i više medija objavilo spot, prijavu ombudsmanu i krivičnu prijavu Osnovnom tužilaštvu u Uroševcu.

Savjet za štampu je u međuvremenu, kako nam je potvrdila Milica Andrić-Rakić, prijavu za širenje etničke mržnje objavio kao neosnovanu, tužilaštvo nije do danas odgovorilo, dok je ombudsman pokrenuo istragu.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare


Jadran Trebinje® 2022. All rights reserved.

Made By


Adria Management Services

Naslovna
Sve vijesti
Pretraga