Skip to main content
Republika Srpska

Sinovi tuku i maltretiraju majke: Alarmantan porast nasilja djece nad roditeljima u Srpskoj

Nasilje djece nad roditeljima u Republici Srpskoj u stalnom je porastu, upozoravaju nevladine organizacije, koje se bave zaštitom žrtava porodičnog nasilja.


Sinovi tuku i maltretiraju majke: Alarmantan porast nasilja djece nad roditeljima u Srpskoj

Foto: Srpskainfo.com/Siniša Pašalić


U analizi slučajeva nasilja u porodici, koje je nedavno objavila Fondacija „Lara“ Bijeljina, navodi se da je nasilje muževa nad ženama i dalje dominantno, ali da je sve više slučajeva nasilja nad roditeljima.

U skoro 30 odsto analiziranih slučajeva porodičnog nasilja, u kojima su tužilaštva odustala od krivičnog gonjenja, nasilnici su odrasla djeca, najčešće sinovi, a žrtve ostarjeli roditelji, najčešće majke.

Po pravilu, majke nasilje prijave policiji tek nakon dugogodišnjeg maltretiranja, ali i u takvim slučajevima brzo odustanu i ne žele da svjedoče pred tužilaštvom, nadajući se da će se nasilni sin ili kćerka „popraviti“ i „dozvati pameti“.

I u Sigurnim kućama sklonište traži sve više žena u poznijoj dobi, koje su na udaru nasilne djece.

U Sigurnoj kući za žene i djecu žrtve nasilja u Banjaluci su tokom 2022. godine boravile tri žene starije od 65 godina, među kojima je je bila i starica od 80 godina.

– Trenutno u Sigurnoj kući takođe borave žene koje su bile izložene nasilju od strane sinova. Ovo su veoma specifični slučajevi u kojima je potrebna dodatna pažnja i podrška žrtvama – kaže za Srpskainfo Aleksandra Petrić, programska direktorka Fondacije „Udružene žene“, u sklopu koje djeluje i banjalučka Sigurna kuća.

Nasilje često traje duže vrijeme, jer se majke zbog emotivne brige i povezanosti sa djecom, bez obzira na nasilje koje trpe, teško odlučuju da nasilje prijave, da traže mjere zaštite koje su im dostupne po Zakonu o zaštiti od nasilja u porodici, objašnjava ona.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci