Skip to main content

Sindikati ERS i Elektroprivrede Srbije zajedno u borbi za stabilnost sistemaSindikati ERS i Elektroprivrede Srbije zajedno u borbi za stabilnost sistema

Potpisivanje sporazuma o saradnji/FOTO: Jadran Trebinje


– Svi smo za zelenu energiju i da država bude ekološka, ali ne po cijenu socijanog mira i gubitka radnih mjesta. Ne želimo da budemo robovi lobista, kojima je jedini cilj da prodaju svoju struju skuplje nego je to sada. RS i Srbija imaju dovoljne količine osnovnog energenta, to je ugalj. Cilj nam je, naravno, da taj ugalj bude što čistiji, da se rade odsumporavanja, kao u TE „Nikola Tesla“, ali ni po koju cijenu da postanemo energetski zavisni – rekao je Bogdan Vukotić, potpredsjednik Sindikata radnika Elektroprivrede Srbije i dodao da je potpisivanje Sporazuma nastavak dugogodišnje saradnje dvije Elektroprivrede u mnogim oblastima.

Predsjednik Sindikata Elektroprivrede Republike Srpske Zoran Mićanović rekao je da potpisivanjem ovog sporazuma napravljen „istorijski korak u odbrani nezavisnosti energetskih sistema Republike Srpske i Srbije“.

Rašo Krsmanović, predsjednik Sindikata Elektroprivrede Srbijeporučio je da je energetika temelj obje države, te da je sporazum o saradnji trebalo i ranije potpisati.

– Vi trenutno pomažete Elektroprivredi Srbije, jer u ovom momentu imamo problema u proizvodnji električne enrgije, ali to je jako kratko. Nadamo se da će pomoć biti uzajamna i sa jedne i sa druge strane do daljeg. Ključna stvar u cijeloj priči je da su ERS i Elektroprivreda Srbije temelj i osnovni stub razvoja, ali i nezavisnosti obje države – rekao je Krsmanović.

Predsjednik Konferencije sindikata RS Željko Tepavčević poručio je da ase gubitkom energetske nezavisnosti gubi i svaka druga nezavisnost.

– Moramo i mi u RS da skupimo dovoljno snage i pameti, da sačuvamo dvije bazne termoelektrane, RiTE „Gacko“ i „Ugljevik“, jer bez te dvije termoelektrane nema ni ERS, ni RS. Apelujem da nas javnost podrži, jer će naredne godine će biti ključne da očuvamo ta dva velika proizvođača, da očuvamo radna mjesta, socijalnu politiku i RS – ističe Tepavčević.

Izvršni direktor za organizaciomno-pravne poslove u ERS Borislav Grubač smatra da će potpisivanje sporazuma doprinijeti razmjeni znanja i iskustava između radnika u oba elektroenergetska sistema.
– ERS i Elektroprivreda Srbije su dvije kompanije koje su stub razvoja, napretka i stabilnosti obje države. U proteklih nekoliko godina, uz strateško opredjeljenje najviših zvaničnika RS i Srbije, uz podršku zvaničnih institucija i uprave dvije Elektroprivrede, ostvareni su istorijski napreci u razvoju investicionih projekata – rekao je Grubač.

On je dodao da je ta saradnja u velikoj mjeri ostvarena i u 2021. godini, koja je obilježena stanjima havarijske sistuacije u elektroenergetskim postrojenjima i poremećajima na tržištu električne energije.
ersKomentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci