Zdravstvo

Simpozijum kardiologa u Trebinju: Sve više mladih sa oboljenjima srca (VIDEO)

Uzrok smrti svake druge osobe u Republici Srpskoj su bolesti srca i krvnih sudova. Sa 47 odsto udjela u ukupnoj smrtnosti stanovništva, kardiovaskularna oboljenja ubjedljivo su sa na prvom mjestu. O prevenciji bolesti, ali i metodama liječenja danas se govorilo u Trebinju, na sedmom Simpozijumu kardiologa Republike Srpske.


Simpozijum kardiologa u Trebinju: Sve više mladih sa oboljenjima srca (VIDEO)

Foto: RTRS


Širok je spektar pacijenata sa kardiovaskularnim tegobama, a zabrinjavajući je podatak da je sve više mladih ljudi podložno ovim oboljenjima. Brojni su faktori rizika na koje možemo i sami da utičemo.

– Trebamo da ostavimo pušenje, da se pravilno hranimo i da održavamo fizičku aktivnost. Redovno spavanje može da učini više nego milion operacija i milion stentova – ističe kardiolog prof.dr Miodrag Ostojić.

Zdravstveni sistem Republike Srpske konstantno ulaže velike napore u kardiovaskularnu dijagnostiku. Zato je, kažu stručnjaci, Kardiohirurgija na banjalučkom Univerzitetsko-kliničkom centru po opremi i kadrovima na svjetskom nivou.

Profesor dr Dragan Unčanin, šef Odjeljenja za elektrofiziologiju srca i poremećaja srčanog ritma UKC-a naglašava da ove godine Pejsmejker centar ove ustanove proslavlja 30 godina postojanja, dok prof. dr Duško Vulić, kardiolog, ističe da je Svjetska zdravstvena organizacija potvrdila da je u Srpskoj u poslednjih dvadeset godina smanjen broj umrlih kardioloških bolesnika za deset odsto.

Sedmi Simpozijum kardiologa u Trebinju posvećen je jednom od velikih faktora rizika za kardiovaskularne bolesti, a to je dijabetes uz koji najčešće ide i gojaznost.

– Trenutno su nam na raspolaganju mnogi savremeni terapijski modaliteti i moderni lijekovi kojim pokušavamo svesti rizike na minimum – kaže dr Tamara Kovačević Preradović.

Udruženje kardiologa Republike Srpske ove godine obilježava dvadeset godina postojanja i rada. S ciljem prevencije i edukacije stanovništva, i ove godine će 29. septembra, nizom aktivnosti, obilježiti Svjetski dan srca.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Jadran Trebinje® 2022. All rights reserved.

Made By


Adria Management Services

Naslovna
Sve vijesti
Pretraga