Skip to main content

Roditelji oboljele djece kupuju lijekove u inostranstvuRoditelji oboljele djece kupuju lijekove u inostranstvu

Bebe heroji Foto:N.N.


Ističe to Dijana Berić, predsjednica Udruženja roditelja djece oboljele od malignih bolesti „Iskra„, koja dodaje da su u takvim situacijama roditelji primorani da pristupe nabavci lijeka izvan granica RS i BiH.

„Problem je utoliko veći zbog potrebe da se lijek nabavi u što kraćem roku kako bi se terapija mogla nesmetano sprovoditi, jer svaki prekid terapije može da ugrozi sam ishod liječenja“, naglasila je Berićeva u izjavi za „Nezavisne novine“.

Sa druge strane, kako je napomenula, ovi lijekovi su izuzetno skupi, što znači da roditelj u startu mora da raspolaže velikom sumom novca, iako će nakon toga utrošena sredstva biti refundirana u Fondu zdravstvenog osiguranja (FZO) RS.

„Refundacija sredstava vrši se u relativno kratkom roku, a u skladu sa stavom Fonda da se takvi zahtjevi za refundaciju rješavaju odmah. Takođe, otežavajuća okolnost svakako je u pronalaženja lijeka na stranom tržištu u čemu se roditelji snalaze kako znaju i umiju. U našem udruženju mogu dobiti informacije u velikom broju slučajeva, a na osnovu ranijih iskustava roditelja, gdje bi mogli potražiti određene lijekove“, naglasila je Berićeva.

Takođe, u izjavi za „Nezavisne novine“ Jelica Predojević Samardžić, šefica Odjeljenja dječje hematoonkologije Klinike za dječje bolesti UKC RS, naglašava da FZO RS nabavlja lijekove i potrošni medicinski materijal za sve zdravstvene ustanove u Srpskoj, pa tako i za ovu ustanovu.

Iz FZO RS kažu da, u slučaju da se sporadično desi da nekog lijeka koji oni finansiraju nema u bolnicama, Fond uvijek refundira troškove ukoliko osiguranik sam kupi lijek.

Napominju da lijekove koje FZO RS nabavlja za oboljele od malignih bolesti, a najčešće je riječ o citostaticima i inovativnim terapijama, nabavlja putem javnih nabavki.

„Dešava se sporadično da nekog lijeka nema u bolnici zbog zastoja u isporuci lijekova, otežanog uvoza i slično. Ono na šta Fond već godinama upozorava jeste činjenica da proizvođači lijekova često nisu zainteresovani za tržište BiH, pa se dešava da se niko ne javi na tender za nabavku citostatika, zbog čega se ponavlja javna nabavka, što sve usporava proceduru nabavke lijeka“, kažu iz FZO RS za „Nezavisne novine“.

Inače, kako dodaju, lijek koji nema dozvolu za promet u BiH, ima poseban način nabavke i potrebna je dozvola resornog ministarstva kako bi se interventno uvezao iz inostranstva, što takođe usporava način nabavke.

„Međutim, nastojimo da u tim situacijama ne trpe pacijenti i da im uvijek refundiramo troškove ukoliko sami kupe lijek kojeg trenutno nema u bolnicima, a koji Fond finansira. Napominjemo da se to odnosi na sve one lijekove koji se nalaze na listama Fonda, dakle, koje obavezno zdravstveno osiguranje finansira“, ističu iz FZO RS.

Iz FZO RS dodaju da u potpunosti finansiraju liječenje osiguranika oboljelih od malignih bolesti, kako odraslih tako i djece. Ova kategorija osiguranika je, dodaju, oslobođena plaćanja participacije kod liječenja osnovne bolesti, ali i za sve druge bolesti, odnosno komplikacije koje može da uzrokuje karcinom.

FZO RS je, dodaju, proteklih godina preduzeo mnoge efektne mjere s ciljem borbe protiv malignih bolesti.

„Tu spadaju, između ostalog, uvođenje i finansiranje inovativnih lijekova za naše osiguranike koji boluju od malignih oboljenja, kao i druge savremene terapije i procedure liječenja. Nastojimo da, u skladu sa preporukama zdravstvene struke i potrebama osiguranika, ali i finansijskim mogućnostima, na listu citostatika konstantno uvrštavamo nove lijekove, tako da se trenutno na ovoj listi nalazi više od 100 lijekova koje Fond u potpunosti finansira za oboljele od malignih bolesti“, kažu iz Fonda.

Dodaju da su, pored citostatika, o trošku Fonda osiguranicima dostupni i brojni drugi lijekovi koji se nalaze na listama FZO, poput bioloških lijekova, inovativnih lijekova i slično.

„Svi ovi lijekovi iziskuju ogromna finansijska sredstva, a godišnji trošak Fonda samo za lijekove za oboljele od malignih bolesti, uključujući i citostatike, iznosi više od 20 miliona KM. Primjera radi, liječenje jednog pacijenta koji boluje od malignih bolesti na godišnjem nivou košta i do 150.000 KM“, kažu iz FZO RS.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare