Ratni vojni invalidi traže povećanje primanjaRatni vojni invalidi traže povećanje primanja

Sjeednica – Foto: SRNA


On je naveo da je Predsjedništvo Saveza ratnih vojnih invalida na današnjoj sjednici usvojilo izvještaj o radu za prethodnu godinu, program rada za 2022, te da sagledalo šta je urađeno u ovoj godini i koji su zatjevi za narednu.

Vrhovac je napomenuo da su ranije predsjedniku Vlade Republike Srpske Radovanu Viškoviću i Ministarstvu rada i boračko-inavalidske zaštite Srpske uputili pisani zahtjev o tome šta očekuju za 2022. godinu, te da su tražili zajednički sastanak, koji je i održan.

On je dodao da je u ime Saveza tražio da se u narednoj godini poveća stavka sredstava za lične invalidnine.

– Naš prijedlog je da se krene sa usaglašavnjem osnovice od sljedeće godine, da dođemo do toga da naša osnovica za obračun lične invalidnine bude neto plata u prethodnoj godini. Naš prijedlog je bio da se do januara 2025. godine izvrši to usklađivanje – precizirao je Vrhovac.

On je naglasio da su na tom sastanku tražili da se povaća i stavka koja se odnosi na ortopedska pomogala, te da su tražili da se 300.000 KM obezbijedi za pomoć nezaposlenim ratnim vojnim invalidima.

– Tražili smo da se riješi i stambeno zbrinjavanje ratnih vojnih invalida, dobili smo odgovor da se Vlada treba kreditno zadužiti i da će krenuti u rješavanje tog problema kad dobiju precizne podatke koliko ima nezbrinutih ratnih vojnih invalida – naveo je Vrhovac.

Predsjednik Skupštine Saveza ratnih vojnih invalida Republike Srpske Milomir Ećimović rekao je da je položaj ratnih vojnih invalida bolji nego u nekim ranijim godinama, ali da bi moglo i mora biti bolje za ove kategorije.

– Naravno da ne možemo biti apsolutno zadovoljni, uvijek ima problema koji nas prate, mi smo u ozbiljnim godinama, kada nam sve više treba zaštita ljekara i slično. Imamo nekih rezultata u smislu i zdravstvene zaštite, i ličnih invalidnina, i povećanja – ukazao je Ećimović.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Jadran Trebinje® 2022. All rights reserved.

Made By


Adria Management Services

Naslovna
Sve vijesti
Pretraga