Prvu dozu primilo 2 216 tinejdžera u SrpskojPrvu dozu primilo 2 216 tinejdžera u Srpskoj

Foto: Ilustracija


Podaci su ovo Instituta za javno zdravstvo RS, gdje su za „Nezavisne novine“ naveli da je u grupi djece od 12 do 14 godina do 2. decembra ove godine drugu dozu vakcine protiv virusa korona primilo 59 djece.

 – Dok je u uzrastu od 15 do 19 godina drugom dozom vakcinisano 1 760 djece – naveli su u Institutu.

Prema riječima Vladimira Mirošljevića, načelnika Klinike za dječje bolesti Univerzitetskog kliničkog centra RS (UKC RS), do sada se na ovoj klinici od kovida-19 liječilo oko 150 djece svih uzrasta, sa umjereno teškim ili teškim kliničkim slikama.

– Jedno dijete je zahtijevalo respiratornu potporu, ali ne zbog kovida, već zbog drugih oboljenja, a bilo je pozitivno na virus korona –  rekao je Mirošljević za „Nezavisne novine“.

Dodao je da je oko 10 odsto hospitalizovane djece zahtijevalo kiseoničku potporu.

– Kiseonička potpora je trajala svega nekoliko dana, te su sva djeca otišla kući u dobrom opštem stanju i nije bilo povratka u bolnicu –  naveo je Mirošljević.

Kada je riječ o simptomima koje djeca razvijaju pri infekciji kovida-19, dodao je da su oni slični simptomima odraslih, to jeste otežano disanje.

– Za djecu je karakteristično to što su imala probleme sa gastrointestinalnim traktom, to jeste proljev i povraćanje – kazao je Mirošljević.

Istakao je da nije pobornik da se djeca sada vakcinišu vakcinama protiv virusa korona, jer, kako je naveo, potrebno je sačekati da se vide iskustva drugih zemalja.

– S obzirom na ovakve kliničke slike koje su djeca imala do sada, mislim da možemo malo da se strpimo i sačekamo – poručio je Mirošljević.

Dodao je da je u RS počela vakcinacija za djecu od 12 do 18 godina, dok za mlađe dobne skupine ni drugi nemaju više iskustava.

– Kada razgovaramo o vakcini kao vakcini, ona je neophodna u borbi, a djeca su najčešće prenosioci oboljenja. Vidjećemo, ali mislim da ne treba sada da žurimo dok ne budemo imali egzaktne potvrde, a to će biti brzo – kazao je Mirošljević za „Nezavisne novine“.

Prema pojedinim istraživanjima, jedna od nuspojava vakcine protiv virusa korona kod djece je pojava miokarditisa, upalne bolesti mišićnog sloja srca. Mirošljević je rekao da o tome ne može da govori, ali da je miokarditis u nekim slučajevima bio posljedica infekcije kovida-19.

– U multisistemskom upalnom stanju miokarditis može da nastane nakon kovid infekcije i imali smo nekoliko slučajeva djece koja su imala miokarditis u sklopu posljedica same infekcije – zaključio je Mirošljević.

Banjalučanin Vinko T., roditelj dvije djevojčice od 14 i 12 godina, kazao je za „Nezavisne novine“ da ne bi sada želio vakcinisati svoju djecu protiv virusa korona, iako je i sam primio ovu vakcinu.

– Supruga i ja smo se vakcinisali protiv virusa korona i pobornik sam vakcinacije, ali smatram da djeca, koja nemaju teške simptome ove bolesti, nemaju potrebu da prime ovu vakcinu – kazao je ovaj Banjalučanin.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Jadran Trebinje® 2022. All rights reserved.

Made By


Adria Management Services

Naslovna
Sve vijesti
Pretraga