Skip to main content

Promijenite doktora bez objašnjenja!Promijenite doktora bez objašnjenja!

Dom zdravlja Trebinje/Foto: Internet


Svake godine u takozvanom redovnom periodu oktobar decembar građani imaju mogućnost da izaberu, odnosno promijene ljekara, bez navođenja razloga promjene.

– Ukoliko neko iz bilo kojeg razloga želi da promijeni izabrane doktore najbolje bi bilo da to uradi sada, odnosno do kraja godine, jer je procedura mnogo jednostavnija. Naime, potrebno je samo da popune odgovarajuće obrasce kod novoizabranog doktora i da ih ovjere u Fondu, pri tome nisu obavezni da navode razloge promjene porodičnog doktora, pedijatra ili ginekologa – pojašnjavaju iz FZO.

Izuzetno je značajno, poručuju, da se izbor ili promjena doktora obavi do kraja godine, odnosno prije potpisivanja ugovora između Fonda i domova zdravlja za narednu godinu, jer od broja registrovanih zavisi i koliko će koji dom zdravlja dobiti sredstava.

Takođe, kod novoizabranog doktora osiguranici mogu da odlaze od početka naredne godine, izuzev ukoliko novi doktor radi u istoj zdravstvenoj ustanovi kao i prethodni, tada nije potrebno čekati narednu godinu.

Inače, doktora je moguće promijeniti i mimo za to predviđenog perioda, ali samo u određenim okolnostima i tada je procedura komplikovanija, odnosno neophodno je navesti opravdan razlog promjene u skladu sa pravilnikom koji reguliše ovu oblast, kao na primjer, usljed promjene mjesta prebivališta, odsustva izabranog doktora u dužem periodu i drugo.

Lani je u Srpskoj porodičnog doktora promijenilo ukupno 26 524 ljudi.

– Podsjećamo da građani mogu da izaberu porodičnog doktora, ginekologa ili pedijatra u onim zdravstvenim ustanovama (javnim i privatnim) koje sa Fondom imaju potpisan ugovor, dok mjesto prebivališta već odavno nije uslov za izbor porodičnog doktora – napominju iz FZO.

Spisak svih zdravstvenih ustanova koje sa Fondom imaju potpisan ugovor dostupan je na zvaničnoj internet stranici, a građani se dodatno mogu informisati u poslovnicama FZO, kao i kod zaštitnika prava osiguranih lica Fonda zdravstvenog osiguranja RS.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci