Prognoza za pandemiju: Šta nas očekuje iduće godine?Prognoza za pandemiju: Šta nas očekuje iduće godine?

Covid 19-FOTO:DLF


I dok se zemlje pripremaju za suočavanje s novom zabrinjavajućom varijantom virusa, a Evropa se bori sa zimskim valom pandemije, zdravstveni stručnjaci smatraju da ju je iduće godine moguće ukrotiti.

Svo znanje i alati koji su potrebni da bi se virus stavio pod kontrolu postoje. Dostupne su velike zalihe sigurnih i učinkovitih vakcina i nove metode liječenja.

No ne zna se hoćemo li donijeti potrebne teške odluke ili dopustiti pandemiji da nastavi harati i time možda utrti put daleko goroj situaciji. „Putanja ove pandemije u našim je rukama”, rekla je nedavno novinarima Maria Van Kerkhove, glavni stručnjak WHO-a za ovu krizu. “Možemo li doći do faze da 2022. širenje bolesti stavimo pod kontrolu? Apsolutno”, rekla je. „To smo već mogli učiniti, ali nismo”.

Godinu dana nakon što su se na tržištu pojavile prve vakcine, u svijetu je primijenjeno više od 7,5 milijarda doza. A do juna će biti proizvedeno gotovo 24 milijardi doza, više nego dovoljno za sve ljude na planeti.

No, veliki manjak vakcina u siromašnim zemljama i otpor nekih da se vakcinišu, nacije čine ranjivima dok nove, zaraznije varijante virusa poput delte izazivaju val za valom zaraze. Tako i dalje imamo prizore intubiranih pacijenata u pretrpanim bolnicama i duge redove ljudi koji traže kiseonik za svoje najdraže.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Jadran Trebinje® 2022. All rights reserved.

Made By


Adria Management Services

Naslovna
Sve vijesti
Pretraga