„profesor mora da se prilagodi energiji dana i odeljenja“

Profesorica utakmicu Srbija-Kamerun pretvorila u genijalan čas fizike

Dok su neki gledali utakmicu Srbija- Kamerun, neki su morali i da uče. Ali, to učenje im uopšte nije teško palo, jer su istovremeno gledali utakmicu i odgovarali na pitanja iz fizike.


Profesorica utakmicu Srbija-Kamerun pretvorila u genijalan čas fizike

Profesorica fizike Tatjana Marković Topalović radi u srednjoj medicinskoj školi u Šapcu, za vrijeme prvog poluvremena, učenici drugog razreda trebalo je da odgovaraju.

-Kad sam stigla na čas, shvatila sam da od ispitivanja nema ništa. Na brzinu sam sklopila pitanja, a djeca su se oduševila. Svi do jednog su pomno pratili utakmicu i pokušavali da daju odgovore, istražujući u svojim udžbenicima i na internetu. Nisam željela da ih pustim da samo gledaju utakmicu, kad znam da sam to mogla da iskoristim da ujedno i nauče i utvrde znanje-rekla je Tatjana koja je, inače, proglašena za jednog od najboljih edukatora Srbije.

 

A baš na ovakvim časovima i u ovakvim prilikama se najbolji i prepoznaju. Tatjana je na projektoru iznad table pustila utakmicu, a na tabli ispisala pitanja na koja su đaci tokom meča zajedno odgovarali. Koji naš igrač ima najveću brzinu i koliko ona iznosi? Iz dimenzija fudbalskog terena, izračunaj površinu. Odredi srednju gustinu fudbalske lopte.

-Ovo nisu teška pitanja, ali u ovom danu ona i ne treba da budu teška, već da ih motivišu da istraže odgovore. Sportovi imaju mnogo prostora, da se djeca zainteresuju i da nauče nešto. Iz fizike, iz hemije (doping, ishrana, opšte zdravlje sportista kroz njihove laboratorijske analize), anatomija sportiste, primarna građa fudbalera, statistika i analiza igre (matematika), i naravno pravila igre i analiza utakmica sa nastavnikom fizičkog vaspitanja. Eto, tako ja to gledam – kaže Tatjana za portal Zelena učionica i dodaje da je drugi čas imala u drugom odeljenju, gde su đaci bili jednako “budni” i zainteresovani

Tatjana misli da profesor mora da se prilagodi energiji dana i odeljenja, da bi to prenošenje znanja stvarno bilo i uspešno, piše portal Zelena učionica.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Jadran Trebinje® 2022. All rights reserved.

Made By


Adria Management Services

Naslovna
Sve vijesti
Pretraga