Konačno rješenje o ishodu postupka daje direktor škole

Profesorica iz Trstenika dala izjavu u Tužilaštvu: Roditelj jednog od učenika razmišlja o tužbi

Po predmetu formiranom u Višem javnom tužilaštvu u Kruševcu o teškom incidentu u Tehničkoj školi u Trsteniku, već se postupa.


Profesorica iz Trstenika dala izjavu u Tužilaštvu: Roditelj jednog od učenika razmišlja o tužbi

Stigao je izvještaj Policijske stanice Trstenik i sinoć je, prema posljednjim saznanjima, oštećena, profesorka Marija Stevanović, pozvana da se izjasni o događaju.

Incident u učionici u kome je profesorka bila žrtva fizičkog, psihičkog i digitalnog nasilja praktično je potpuno rekonstruisan, prenosi Blic.

– Đaci I.K. (17), N.Ž. (17) i M.M. (18) zakasnili su za čas, što im nije bio prvi put. Kako se vidi na snimku, koji će biti uvršten u dokazni materijal, prije nego što je N.Ž. izmakao stolicu profesorka mu je sugerisala kroz pitanje da nije pristojno nekome stajati iza leđa – navodi izvor i dodaje:

– Potom je N.Ž., izmakao stolicu, dok su I.K. i M.M. snimali događaj. Tačnije, incident je 24 sata bio na Instagram storiju, gdje je prethodno bio uživo prenošen. Kasnije je i dijeljen preko Vibera.

Na tužiocu za maloljetnike je odluka o eventualnom pokretanju “prethodnog postupka” (poput predistražnog u slučaju punoljetne osobe).

Ukoliko se krene u postupanje, moguća su dva scenarija: primjena vaspitnih naloga, koji je više edukativno sredstvo, bez pokretanja krivičnog postupka, ili pokretanje “pripremnog postupka” sudiji za maloljetnike (slično suđenju punoljetniku), što može povući i krivične sankcije.

Nezavisno od tužilačkog postupanja, odvija se vaspitno-disciplinski postupak.

Posljednja nezvanična informacija iz izvora bliskih školi je da roditelj jednog od učenika, za koga je Veće juče predložilo mjeru isključenja, razmišlja da tuži školu.

Zvanične tužbe, međutim, još nema. “Novostima” je u Osnovnom sudu u Trsteniku potvrđeno da ona nije zavedena u ovoj ustanovi, što je predočeno i u Privrednom sudu u Kraljevu.

Sagovornici u školskom kolektivu, koji je jednoglasno podržao koleginicu, ne isključuju mogućnost da do tužbe dođe, ukoliko se usvoji prijedlog o isključenju.

To bi onda, smatraju, bio treći pokušaj da se spriječi okončanje vaspitno-disciplinskog postupka.

Prvo je otac N.Ž. (17), učenika koji je izmakao stolicu profesorki Mariji Stevanović, priložio medicinsko mišljenje o psihičkim tegobama svog sina, što je bila tema pretposljednje sjednice Nastavničkog vijeća.

Potom je juče, uoči zasijedanja posljednje sjednice, obavijestio školu da ne može da prisustvuje zasjedanju disciplinske komisije, jer mora da bude u bolnici.

Nastavničko vijeće je na kraju jednoglasno predložilo da se osim N.Ž. (17), iz škole isključi i M.M. (18), dok se I.K. (17) dan ranije ispisao iz škole i time objektivno preduhitrio konkretne sankcije.

U Pravilniku o vaspitno disciplinskoj i materijalnog odgovornosti učenika stoji da je, “ukoliko se u toku trajanja postupka, učenik ispiše iz škole, škola u obavezi da u prevodnicu unese napomenu da je protiv tog đaka pokrenut postupak”

Konačno rješenje o ishodu postupka daje direktor škole.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Jadran Trebinje® 2022. All rights reserved.

Made By


Adria Management Services

Naslovna
Sve vijesti
Pretraga