Skip to main content

Podgorica: Uvredljiv grafit pored Sabornog hrama Hristovog VaskrsenjaPodgorica: Uvredljiv grafit pored Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja

Foto: Adria.tv


Starješina Sabornog hrama protojerej-stavrofor Dragan Mitrović o vandalizmu je obavijestio policiju i komunalnu policiju koja je obavila uviđaj.

<<<Oskrnavljena crkva pored Hrama u Podgorici<<<

– Ono što moramo napomenuti jeste da se ovakav stepen vandalizma i skrnavljenja svetinje prvi put dešava, budući da ovako nešto nikada nije ispisano na crkvi Vaznesenja Gospodnjeg koju su još podigli 1928. godine pripadnici naselja podgoričkog Momišići u slavu Boga i radi svog spasenja i svojih predaka i potomaka – navode u Upravi Sabornog hrama.

Poručuju da takve poruke vandalizma koje odišu netrpljivošću i mržnjom, kao i krajnjim nepoštovljanjem svetinje, mogu samo duboko da zabrinjavaju.

– Uzimajući u obzir kontekst napisanog, uz razne medijske zloupotrebe u diskursu prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi koje su prisutne u javnosti već neko vrijeme, ostaje da se zaključi da je očigledno jednom dijelu javnosti namjera da podstakne na netrpeljivost izazivajući dublje podjele u Crnoj Gori, samim tim i ozbiljnije sukobe i incidente sa nesagledivim posljedicama u zemlji u kojoj su nam jedinstvo, mir, sloga i ljubav najviše potrebni i na koju Crkva neprestano poziva svojom misijom i djelovanjem – dodaju.

Isti apel i poziv uputili su i crnogorskoj javnosti, naglasivši da su jedinstvo, mir, međusobno poštovanje, sloga i ljubav zajednika vrijednost i težnja cjelokupnog crnogorskog društva i suštinska misija Crkve koja i vrhuni u najvećoj zapovijesti Božijoj: ,,Ljubi Gospoda Boga svoga svim srcem svojim i svom dušom svojom i svim umom svojim i svom snagom svojom i ljubi bližnjega svoga kao samoga sebe”.

– Nadamo se da će preovladati razum, mir Božiji i dobra volja i da se ovakva nepočinstva više neće ponavljati jer ovo nije istinska slika Crne Gore i njenog naroda koja je najljepše prikazana kroz dostojanstvene Litije ljubavi prema Bogu, svetinji Božijoj i ljubavi prema bližnjem – zaključuju u Upravi Sabornog hrama.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci