Skip to main content

Po prvi put u istoriji: Čovjeku presađeno srce genetski modifikovane svinje
Radi se o prvoj uspješnoj transplantaciji svinjskog srca u ljudsko biće. Pacijent David Benet (57) iz Merilenda je jutros bio stabilno.

– Srce ima puls, stvara pritisak, to je njegovo srce – rekao je ljekar Bartli Grifit koji je vodio operaciju.

– Radi i izgleda normalno. Oduševljeni smo, no ne znamo šta nas čeka kasnije. Ovakvo nešto nije niko do sada uradio – dodao je.

Prošlo je kritičnih 48 sati

Na svijetu hronično nedostaje nekih ključnih organa za transplantaciju. Prošle je godine oko 3.817 Amerikanaca imalo transplantaciju srca, što je više nego ikada prije. Potražnja je još uvijek veća nego što ima organa od dobrovoljnih davalaca. Svakoga dana u SAD umre desetak ljudi koji čekaju zamjenske organe.

Ljekar David Klasen, glavni medicinski službenik Mreže za darivanje organa, rekao je kako je ova operacija veliki pomak u procesu transplantacije. Dodao je kako će još proći neko vrijeme prije nego što se takav postupak bude mogao primjeniti širom svijeta, napominjući da do odbacivanja organa može doći čak i kada se transplantira kompatibilan bubreg ljudskog donora.

Još uvijek nije poznato kakva budućnost čeka Beneta. Za sada je povezan s uređajem koji ga je održavao na životu prije operacije, ali to nije neobično za primaoca novog srca. Ljekari su čak rekli da bi u utorak mogao biti skinut sa aparata.

Naime, medicinsko osoblje pomno prati ima li znakova da njegovo tijelo odbacuje novi organ, a prvih 48 sati, koji su kritični, prošlo je bez incidenata, piše The New York Times.

– Mogao sam birati između smrti i ove transplantacije. A želim živjeti. Znam da je mala vjerovatnoća da će sve proći dobro, ali to je bio moj jedini izbor – rekao je Benet prije operacije.

Genetski modifikovana svinja

Benet je primio srce od genetski modifikovane svinje koja je prošla 10 modifikacija. Naučnici su joj deaktivirali četiri gena, uključujući i onaj koji kodira molekulu koja uzrokuje odbacivanje organa.

Deaktivirali su i gen rasta kako bi sprečili da srce svinje nastavi s rastom nakon transplantacije.

Stručnjaci su takođe u gen svinje ubacili šest ljudskih gena kako bi Benetov imunološki sastav lakše prihvatio svinjski organ.

Kada je Benet svome sinu, Davidu prvi put pričao o transplantaciji, njegov sin je bio zbunjen.

– U početku mu nisam vjerovao. Bio je u bolnici mjesec dana ili više i mislio sam da možda halucinira. Mislio sam da takvo nešto nikako nije moguće – rekao je njegov sin.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare