Ovo su pravila za kućnu izolaciju ako ste pozitivni na koronavirus ili ste bliski kontaktOvo su pravila za kućnu izolaciju ako ste pozitivni na koronavirus ili ste bliski kontakt

Foto: Ilustracija


U Republici Srpskoj je povećan broj zaraženih korona virusom i onih sa teškom kliničkom slikom.

u Institutu za javno zdravstvo RS podjećaju da su mjere karantina u Srpskoj ostale iste.

– Osobe koje su vakcinisane, sa dvije ili tri doze, a kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa korona podliježu mjeri karantina u trajanju od sedam dana.

-Osobe koje nisu vakcinisane a kod kojih je potvrđen kovid-19 podliježu mjeri izolacije u trajanju od 10 dana.

-Osobe koje su vakcinisane, sa dvije ili tri doze vakcine protiv kovida-19, a bile su u kontaktu sa kovid-19 potvrđenim ili vjerovatnim slučajem, ne podliježu mjeri karantina. Daje im se uputstvo za visoku opreznost u narednih 14 dana.

– Osobe koje su vakcinisane samo 1 dozom vakcine, podliježu mjeri karantina jednako kao i nevakcinisane osobe, u trajanju od 10 dana.

– Osobe koje su prije najmanje 14 dana primile drugu dozu vakcine protiv COVID-19, a identifikovane su kao bliski kontakt COVID-19 potvrđenog ili vjerovatnog slučaja, kao i osobe kod kojih je prošlo više od 6 mjeseci nakon preležanog COVID-19, a primile su jednu dozu vakcine prije najmanje 14 dana, podliježu mjeri karantina u trajanju od 5 dana od dana izloženosti.

MOGUĆ COVID-19 SLUČAJ

Kao mogući Covid 19- slučaj, u Institutu navode akutni početak povišene temperature i kašlja ili akutni početak BILO KOJA TRI ILI VIŠE od sljedećih znakova ili simptoma: povišena temperatura, kašalj, opšta slabost/malaksalost, glavobolja, mijalgija, grlobolja, kijavica/curenje iz nosa, dispneja, anoreksija/mučnina/povraćanje, dijareja, izmijenjenopsihičko stanje.

SINOFARM, MODERNA I FAJZER

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske trenutno na stanju ima vakcine Sinofarm, Moderna i Fajzer, a u narednim danima na raspolaganju će imati i vakcina za djecu stariju od pet godina.

PRIMARNA VAKCINACIJA OSTAJE PRIORITET

Evropska agencija za lijekove (EMA) nedavno je navela da je širom Evrope primjetan novi talas COVID-19 dodajući da se radi sa više faramaceutskih kompanija koje razvijaju vakcine prilagođene novim sojevima i podvrstama sa ciljem da se u njihovu distribuciju krene tokom jeseni.

EMA objašnjava da su trenutno u Evropi dominantni uzročnici infekcije podvrste varijanti omikron, B4 i BA5, za koje se očekuje da će do kraja jula zamijeniti sve druge varijante u Evropi.

Doktor Marco Cavaleri, predstavnik EMA-e, naglašava da nema podataka o tome da je infekcija izazvana ovim sojevima teža u odnosu na ranije sojeve, ali da su B4 i BA5 ”lako prenosivi” što dovodi do ”povećanja transmisije” koja izaziva ”ozbiljnu zarazu” kada je riječ o starijim osobama.

Do sada odobrene COVID-19 vakcine nastavljaju pružati dobru zaštitu od hospitalizacije i teških oblika bolesti, a imajući u vidu visok stepen vakcinisanih u EU-u, u mnogo boljoj smo situaciji nego sto smo bili tokom ranijih valova infekcije”, kaže Cavaleri.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Jadran Trebinje® 2022. All rights reserved.

Made By


Adria Management Services

Naslovna
Sve vijesti
Pretraga