Skip to main content

Nevjerovatno otkriće: U Hercegovini pronađeno na hiljade artefakata neandertalaca!Nevjerovatno otkriće: U Hercegovini pronađeno na hiljade artefakata neandertalaca!

Foto: Oslobođenje.ba


On smatra da je riječ o otkriću izuzetno velikih razmjera i važnosti ne samo za Hercegovinu i Brotnjo, već i za širi prostor van BiH.

– Možda i sa velikom implikacijom na globalnu odnosno svjetsku nauku o jednim od najmisterioznijih bića iz prošlosti na planeti, naših izumrlih rođaka neandertalaca – rekao je Glamuzina za Bljesak.

Svoje otkriće opisao je na blogu posvećenom prezentaciji, promociji i zaštiti prirodne, geološke i arheološke baštine u Hercegovini.ž

– Hercegovina je bila dom neandertalaca, a brojne nikad istraživane pećine i pripećci uz Neretvu, te kvartarne diluvijalne terase južno od Mostara kriju nalazišta neandertalske kulture, njihovih kamenih alatki, a vrlo vjerovatno i fosilizovanih lobanja neandertalskog pračovjeka, – piše Glamuzina.

neandertalac2

Kako ističe ovaj geolog, veliki potencijal čitavog ovog prostora južnije od Mostara vidljiv je u postojanju ogromnog broja nikad istraživanih, opisivanih,  niti registrovanih, pećinskih formi upečatljivih pećina, potkapina, abrija i sličnih upadljivih speleoformi koje se nalaze u kanjonu Neretve u zoni od Bune do Čapljine.

Ovo otkriće, naglašava on, pokazuje i važnost tzv. slučajnih otkrića od ljudi koji ih prvi otkriju, jer do ovog otkrića uopšte se ne bi došlo da nije bilo prvobitnog primjećivanja i prepoznavanja neobičnosti kamenih formi od strane Zdravka Dujmovića. On je prve kamene artefakte pronašao obrađujući svoju parcelu u Krućevićima (Kručevićima). Nakon toga, uslijedili su brojni pronalasci na čitavom području sela Kručevići, gdje je prikupljeno i snimljeno najmanje 2 500 kamenih artefakata i obrađenih komada stijena.

neandertalac3

Neistraženo bogatstvo

Pronađeni komadi potiču iz šljunčanog sedimenta rijeke Neretve kao i karbonatnih sedimenata s bočnih litica u Kručevićima.

 – A ono što je najzanimljivije i što se zaključno može reći jeste to, da uprkos vrijednosti i značaju ovog otkrića kao i uprkos ogromnom broju pronađenih artefakata starih i preko 100 000 godina, ovo otkriće predstavlja tek malo zagrebavanje po površini u sklopu cjelokupnog paleontološko-paleoantropološkog te arheološkog bogatstva koje zasigurno kriju neke od brojnih upečatljivih i nikad istraženih speleo-formi u kanjonu Neretve južno od Mostara, zaključuje Glamuzina.


Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare