Nevesinje: Brutalno tukli dječaka sa sela, isplivao i novi slučaj nasilja!
Novi detalji o cijelom slučaju pojavili su se u pismu zabrinute Nevesinjke, koje je upućeno na adresu  narodnog poslanika Nebojše Vukanovića, a koje je ustupljeno i našoj redakciji. Da se građani nerado odlučuju da javno prijave slučajeve nasilja iz svog okruženja govori i činjenica da je pomenuta Nevesinjka zbog straha od posljedica, koje bi njena porodica mogla da pretrpi, željela da se njeno ime ne objavljuje.

U pismu se, između ostalog, navodi da „djeca nastavnika, učitelja i ‘poznatih’ lica u osnovnoj školi već danima zlostavljaju dječaka, koji je sa sela. Vežu ga za stolice, tuku do iznemoglosti, skidaju veš, prijete željeznim šipkama koje vade iz torbi, a ostatak djece sa uživanjem to gleda i snima.”

– Prošla sam kroz školu i znam da je vršnjačko nasilje uvijek bilo, a i biće, nažalost zastupnjeno. Ono u čemu jeste problem je to što djeca nisu kažnjena, a i pokušano je da se sve zataška. Zašto? Jer su djeca poznatih – stoji u pismu.

Direktorka nevesinjske OŠ „Risto Proroković”  Mara Šaran demantovala je ove tvrdnje rekavši da je odmah po saznanju slučaj prijavljen nadležnim institucijama, te da je „sve urađeno u skladu sa zakonom“. Šaran dodaje da su odjeljenski starješina i stručna služba škole , u prisustvu roditelja, obavili saslušanje  „oba učenika. “

– Učenici kažu da je to jedan incident koji se dogodio osmog novembra, nakon čega su oni nastavili druženje kao da se ništa nije desilo. Rukovodstvo škole za snimak je saznalo 29. novembra. Slučaj smo prijavili Policijskoj stanici Nevesinje, Centru za socijalni rad, a naknadno i Ministarstvu prosvjete i kulture RS. U toku su i razgovori sa roditeljima i učenicima i kompletna procedura je pokrenuta. Malo nas usporava zdravstvena situacija, jer je zbog sezonskog gripa dosta učenika odsutno sa nastave – objašnjava Šaran za „Jadran Trebinje“.

U trebinjskoj Policijskoj upravi (PU) za naš portal potvrdili  su da da je nevesinjska Policijska stanica 30. novembra „zaprimila dopis od rukovodstva OŠ ‘Risto Proroković’ o navedenim problemima između učenika sedmog, osmog i devetog razreda“.

– Istog dana obaviješten je i Centar za socijalni rad, te tužilac Okružnog javnog tužilaštva Trebinje. Policijska stanica Nevesinje preduzima sve mjere i radnje s ciljem dokumentovanja navedenog događaja – rekli su za naš portal u PU Trebinje i dodali da je ovim povodom zasjedao i Forum za bezbjednost, kome su prisustvovali predstavnici Opštine Nevesinje, Centar za socijalni rad, te predstavnici inspekcijskih organa i obrazovnih ustanova.

I u Okružnom javnom tužilaštvu Trebinje potvrdili su nam da im je prijavljen ovaj slučaj.

–  Službenicima Policijske stanice Nevesinje, dežurni tužilac naložio je da dođu do podataka o maloljetnim licima, koja su bila prisutna, da se identifikuju, kada je riječ o oštećenom, o osumnjičenima i o svjedocima, te da se, u skladu sa Zakonom o zaštiti postupanja sa maloljetnicima u krivičnom postupku, od njih uzmu izjave za zapisnik i da se prikupe svi raspoloživi dokazi  – rekao je za naš portal portparol trebinjskog Okružnog javnog tužilaštva Srđan Vukanović.

Komentarišući slučaj brutalnog zlostavljanja maloljetnika u Nevesinju, narodni poslanik Nebojša Vukanović izjavio je za naš portal „da je javna tajna da se u školama danas formiraju takozvana VIP odjeljenja, u koja idu djeca moćnika, političara i tajkuna,  koja čak mogu i da biraju učiteljice“. Vukanović kaže da ima saznanja da ovaj problem u nevesinjskoj školi traje duže vrijeme, te da je samo posljedica stanja u društvu.

– Ako su sve podijelili, bar ne treba da dijele djecu na one koji su nečiji sinovi i na one koji su obični građani. Veoma sam razočaran. Očekujem da se slučaj riješi i da se djetetu pruži zaštita – jasan je Vukanović.

Oglasilo se i Ministarstvo prosvjete i kulture RS

Iz resornog ministarstva osudili su vršnjačko nasilje u OŠ „Risto Proroković“ u Nevesinju, kao i snimanje nasilja i dijeljenje ovog sadržaja na društvenim mrežama. Iz Ministarstva su saopštili da su obaviješteni o tome da su u pomenutoj školi u dva odjeljenja prijavljeni slučajevi vršnjačkog nasilja.

– Škola u ovom slučaju postupa u skladu sa zakonskim i podzakonskim aktima, kao i Protokolom o postupanju u slučajevima vršnjačkog nasilja među djecom i mladima u vaspitno-obrazovnom sistemu RS, trudeći se da pruže podršku i zaštitu svakom djetetu, a Ministarstvo prati situaciju. Nedoličan odnos ili nasilje učenika jednih prema drugima spada u težu povredu dužnosti učenika i jasno su propisane sankcije za takvo ponašanje – navode u Ministarstvu i podsjećaju da je zadatak vaspitno-obrazovnih ustanova da u saradnji sa roditeljima i učenicima kontinuirano rade na stvaranju klime nulte tolerancije na nasilje.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Jadran Trebinje® 2022. All rights reserved.

Made By


Adria Management Services

Naslovna
Sve vijesti
Pretraga