covid 19

Nakon dvije i po godine: Iz SZO poručuju da se nazire kraj pandemije korona virusa

Direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adanom Gebrejesus je izjavio da se nazire kraj pandemije korona virusa koja traje dvije i po godine.


Nakon dvije i po godine: Iz SZO poručuju da se nazire kraj pandemije korona virusa

Smatra da svijet nikada nije bio u boljoj poziciji da okonča pandemiju tokom koje je do sada preminulo 6,5 miliona ljudi.

– Prošle sedmice bio je najmanji broj preminulih od marta 2020. Nikada nismo bili u boljoj situaciji da okončamo pandemiju. Još nismo došli do kraja, ali on se nazire. Maratonac ne staje kada vidi cilj, već trči još brže da bi završio utrku. I mi to možemo. Možemo vidjeti cilj, u prilici smo da budemo pobjednici i sada je neprihvatljivo da prestanemo trčati. Moramo trčati još brže kako bismo prešli liniju i dobili nagradu za težak posao – poručio je Gebrejesus.

Napomenuo je da postoji rizik od nastanka novih sojeva koronavirusa, poremećaja i neizvjesnosti te da se prilika za završetak pandemije mora iskoristiti.

WHO je ranije vladama država dao ključne preporuke kako da doprinesu završetku pandemije, a preporuke su znatno zasnovane na dosadašnjem iskustvu s koronavirusom. Osim toga, vlade su pozvane da poduzmu mjere kako bi smanjile rizik od nastanka neke nove pandemije, prenosi CNN.

Širom svijeta je registrovano 609 miliona ljudi koji su bili pozitivni na koronavirus. U Bosni i Hercegovini je registrovano skoro 400.000 onih koji su bili pozitivni na ovaj virus, dok je preminulo više od 16.000 građana, piše Klix.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Jadran Trebinje® 2022. All rights reserved.

Made By


Adria Management Services

Naslovna
Sve vijesti
Pretraga