Skip to main content

Najstarija osoba na svijetu proslavila 119. rođendan!
Kako su izvijestili mediji, Kane Tanaka koja voli gazirana pića i čokoladu, obilježila je veliki dan u nedjelju s osobljem u staračkom domu u kojem živi u prefekturi Fukuoki, na jugozapadu Јapana.

Prema Ginisovoj knjizi rekorda, Tanakin status je priznat u martu 2019. godine, kada je imala 116 godina, a ona je nastavila sa postizanjem japanskog starosnog rekorda svih vremena kada je dostigla 117 godina i 261 dan u septembru 2020. godine, navodi Gardijan.

Rođena 1903. godine, kada su braća Rajt izvela svoj prvi let avionom i kada je održan prvi “Tur de Frans“, Tanaka je preživjela čak pet japanskih carskih vladavina i nada se da će doživjeti 120. rođendan, objavila je agencija Kjodo.

Tanaka, koja je rođena šest mjeseci prije Džordža Orvela, jedna je od velikog i sve većeg broja japanskih stogodišnjaka.

Јapansko ministarstvo zdravlja u procejni objavljenoj u septembru uoči godišnjeg Dana poštovanja prema starima, saopštilo je da je rekordnih 86 510 ljudi u dobi od 100 ili više godina, što je povećanje od 6 060 u odnosu na prethodnu godinu.

Kako se navodi, žene čine veliku većinu stogodišnjaka, a muškarci čine nešto više od 10 000, dodaje se u saopštenju ministarstva.

Očekivani životni vijek u Јapanu rekordno je visok – 87,74 je prosjek godina za žene i 81,64 za muškarce.

Međutim, kako se navodi, broj mladih se smanjuje zbog neuspjelih pokušaja da se podigne niska stopa nataliteta u zemlji, prenio je Tanjug.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci