Skip to main content

Najslavnija srpska knjiga pogrešno ukoričena?Najslavnija srpska knjiga pogrešno ukoričena?

Miroslavljevo jevenđelje/Foto: RTRS


Autorska zadruga „Dosije“, koja je 1994. godine snimila original prije konzervacije iz 1998. godine, navodi da je tada najslavnija srpska knjiga pogrešno ukoričena i da je tako tekst Јevanđelja izgubio smisao.

Autori prvog fototipskog izdanja optužili su Ministarstvo kulture, Narodni muzej, kao i Srpsku akademiju nauka i umjetnosti za zavjeru ćutanja o skrnavljenju.

Kako bi Miroslavljevo jevanđelje trebalo da izgleda? Sa velikim u zlatu ugraviranim slovom B na stranici broj dva, koje označava početak drugog poglavlja Јevanđelja po Јovanu. Ali, kako tvrde Veljko Topalović i Boško Savković, posljednji snimak koji je prošle godine napravila SANU, otkriva da je prilikom konzervacije 1998. godine najvažnija srpska knjiga pogrešno ukoričena.

– Јedva smo našli ovaj snimak koji se nalazi na intenetu i koji gotovo niko nije pogledao i na osnovu tog snimka jasno je da se nasuprot stranice broj jedan nalazi stranica broj 14. Neki stručnjak iz Narodnog muzeja je knjigovescu dostavio stranice ovim redom. Znamo da poslije 14. slijedi 15. ali ne znamo šta slijedi dalje. To ćemo znati kada Akademija nauka dostavi svoje snimke – rekao je priređivač faksimila Miroslavljevog jevanđelja Veljko Topalović.

Završena digitalizacija Miroslavljevog jevanđelja

A SANU je već najavila da će kompletan snimak za digitalizaciju Miroslavljevog jevanđelja dostaviti samo naručiocu posla – Ministarstvu kulture. Topalović tvrdi da postoje i druga oštećenja.

– Nasumičnom provjerom primijetili smo i da nedostaje zlato na pojedinim inicijalima. Na našem snimku na krilima te barske ptice je zlato, dok na snimku Narodne biblioteke toga nema – kaže Topalović.

Autor dokumentarnog filma o Miroslavljevom jevanđelju, „U početku beše reč“, Boško Savković, ukazuje na odgovornost nekadašnje ministarke kulture iz vremena Miloševićeve vlasti, Nadu Popović Perišić, kao najodgovorniju za lošu konzervaciju 1998. za koju je država platila 1,6 miliona njemačkih maraka.

– Ne postoji član zakona koji se zove veleizdaja. Ne postoji. Ali, ovako nešto uraditi. Ovo je veleizdaja svih nacionalnih interesa. Bez obzira da li smo lijevi, desni ili šta već, ovo je za sve nas najstarija knjiga i korijen naše pismenosti i našeg jezika. Ovo je genocid nad pismenošću, nad knjigom i za ovakve stvari ne bi trebalo da postoji rok zasterjelosti krivičnog djela – rekao je autor filma „U početku beše reč“ Boško Savković.

Miroslavljevo jevanđelje nastalo je u 12. vijeku po narudžbini kneza Miroslava, brata Stefana Nemanje. Knjiga na ćirilici sa zlatnim gravurama i vrhunskim umjetničkim ilustracijama 2005. je postala dio svjetske baštine Unesko. Nije razriješeno ni pitanje 166. lista knjige, koju je svojevremeno ruski monah istrgao i odnio sa Hilandara, a koja se nalazi u muzeju u Sankt Peterburgu.

Potpisan je sporazum po kome će Srbija dati sedam slika Nikolaja Reriha, koje su bez sumnje vlasništvo Srbije, za tu stranicu Miroslavljevog jevanđelja, koja je na sumnjiv način došla u posjed Rusije. Ipak, ni taj sporazum iz 2019. nije još realizovan.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci