Zdravstvo

Na listu A1 uvršteno 12 lijekova za teška oboljenja; Riješen problem refundacije

Na Listu A1 neregistrovanih lijekova koji se izdaju na recept Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske danas je uvršteno 12 novih lijekova za pojedina teška hronična oboljenje, a kako bi roditelji djece koja koriste ove terapije nastavili da ostvaruju pravo na refundaciju troškova za ove lijekove, saopšteno je iz FZO Srpske.


Na listu A1 uvršteno 12 lijekova za teška oboljenja; Riješen problem refundacije

Foto: RTRS


Odluku o izmjeni Liste lijekova koji se izdaju na recept danas je usvojio Upravni odbor Fonda, a počinje se primjenjivati dan nakon objavljivanja u Službenom glasniku.

– Ovo je još jedna u nizu aktivnosti koju je FZO Srpske preduzeo nakon usvajanja novog Zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju, budući da su njime izmjenjeni pojedini segmenti u odnosu na ranije propise, uključujući i oblast refundacije troškova zdravstvene zaštite. Novim i izmjenama postojećih podzakonskih akata FZO nastoji da obezbijedi kontinuitet u ostvarivanju prava osiguranika, kao i da omogući primjenu svih novih prava predviđenih Zakonom u što kraćim rokovima – ističu u FZO Srpske.

Pored lijekova koji su uvršteni na listu A1, takođe, i na listu A lijekova koji se izdaju na recept uvršten je novi dijetetski preparat – hrana za bebe alergične na proteine kravljeg mlijeka (Novalac Allernova AR i Aptamil Allergy Digestive Care), koja će roditeljima biti dostupna u apotekama u potpunosti na teret Fonda, navodi se u saopštenju.

Iz FZO Srpske napominju da je lista lijekova koji se izdaju na recept izmjenjena sa namjerom da se prvenstveno roditeljima djece oboljele od pojedinih rijetkih oboljenja, te djece sa poteškoćama u razvoju omoguće refundacije troškova za lijekove koji su neregistrovani i koji se većinom ne mogu ni nabaviti u apotekama u Republici Srpskoj i BiH.

– Upravo iz tog razloga lijekovi za koje se najčešće traže refundacije su uvršteni na listu A1 na kojoj se nalaze lijekovi koji nisu registrovani u BiH ali nemaju alternativu i neophodni su u liječenju pojedinih oboljenja. Riječ je o lijekovima za epilepsiju, lupus, autoimune bolesti, Vilsonovu bolest i druge – poručuju iz FZO Srpske.

Na ovaj način, ističu iz FZO Srpske, sistemski se uređuje ova oblast, budući da je novi Zakon o obaveznom zdravstvenom osiguranju Republike Srpske precizirao u kojim slučajevima se može odobriti refundacija troškova zdravstvene zaštite.

– Naime, kada su u pitanju lijekovi koji se izdaju na recept, nije predviđena refundacija za one lijekove koji nisu obuhvaćeni listom lijekova Fonda. Iz tog razloga, rukovodstvo Fonda, stručne službe, komisija za lijekove, kao i resorno ministarstvo i Upravni odbor Fonda reagovali su u najkraćem mogućem roku kako bi se nastala situacija prevazišla uvrštavanjem neophodnih lijekova za pomenute kategorije osiguranika na listu – naglašavaju iz FZO Srpske.

Iz FZO Srpska napominju da je u pitanju „živa materija“, te da će se i u narednom periodu mijenjati propisi koji uređuju ovu oblast kako bi se prilagođavali potrebama osiguranika.

– Takođe, očekujemo i od farmaceutskih kompanija da pokažu veću zainteresovanost za registraciju lijekova u BiH kako bi se poboljšala dostupnost lijekova naročito za osjetljivu dječiju populaciju. Tada roditelji ne bi morali da lijekove nabavljaju u inostranstvu i da za njih naknadno refundiraju troškove – precizirali su iz FZO Srpske.

Navedene aktivnosti i finansiranje najnovijih u svijetu dostupnih terapija za rijetka oboljenja, koje je Fond počeo da finansira još prošle godine, potvrda su konkretne podrške institucija zdravstvenog sistema u cilju sistemskog pristupa unapređenju kvaliteta zdravstvene zaštite najosjetljivije populacije, navodi se u saopštenju.

Iz FZO Srpske podsjećaju da je 01. februara 2023. godine u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Srpske održan sastanak ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alena Šeranića sa predstavnicima Fonda i UKC Srpske, kao i predstavnicima Udruženja djece sa poteškoćama u razvoju Gradiška i Saveza za rijetke bolesti Srpske.

– Na sastanku je upravo razgovarano o procedurama refundacije troškova lijekova. Tom prilikom predstavnici Udruženja i Saveza su informisani o svim procedurama i aktivnostima Fonda koje su već bile u toku, a koje su današnjom odlukom Upravnog odbora okončane – zaključuju iz FZO Srpske.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Jadran Trebinje® 2022. All rights reserved.

Made By


Adria Management Services

Naslovna
Sve vijesti
Pretraga